Неизвјесна година за херцеговачке винаре :: Semberija INFO ::

 

Неизвјесна година за херцеговачке винаре


Требињски виноградари дочекали су бербу грожђа. Сезона је била изузетно тешка па су, кажу, срећни они који могу да за себе обезбиједе довољне количине за прераду.

Разочарани су због много мањег рода од очекиваног, па ће винарије количине које недостају морати да потраже у виноградима у региону. Већина је купила или резервисала грожђе много прије бербе.

Већ послије седам дана од почетка бербе винских сорти, виноградари су сигурни да је род мањи за трећину од очекиваног. У мањим виноградима, захваљујући повољним временским условима, берба тек почиње или је планирана за наредну седмицу. У породици Берак неће имати довољно властитог грожђа за прераду.

Александар Берак, виноградар и винар, рекао је да ће морати да откупе још грожђа од коопераната. 

- Улагања су била већа за двадесет одсто и грожђе је скупље, а принос мањи за 25 до 30 одсто, те ће цијена производње вина ове године бити као и прошлогодишња - рекао је он.

Недовољне количине властитог грожђа неће имати већина мањих винарија. Локалне и винарије из окружења траже килограм више, па грожђа за продају физичким лицима нема ни у највећим виноградима.

Бранко Анђелић, Агрофин д.о.о. Требиње, рекао је да је род ове године подбацио на неким парцелама, тако да је мање грожђа, а потребе власника су веће него ранијих година.

Стево Поповац, виноградар и винар Придворци, каже да је овогодишњи род мањи за тридесет одсто него прошле године, те да грожђа нема на тржишту.

Иако је род знатно умањен, виноградари кажу да квалитет није ништа лошији у односу на претходне сезоне. Нерјешив проблем, који ће продужити бербу у великим виноградима, је недостатак радне снаге.

Винари истичу да, иако су омогућени бољи радни услови и повећане дневнице, нема довољно берача. Већином су заинтересоване старије особе, а младих нема.

Цијена грожђа по килограму већа је и до четердесет одсто у односу на прошлу годину. Винари већ најављују поскупљење домаћих вина, у нимало лакој трци с условима производње, који се подударају с народном изреком да "виноград тражи слугу, а вино господара".


​РТРС