Пензионери најчешће долазе по бесплатну правну помоћ :: Semberija INFO ::

 

Пензионери најчешће долазе по бесплатну правну помоћ


За пружање бесплатне правне помоћи за првих седам мјесеци ове године обратила су се укупно 3.104 лица, а у истом периоду евидентирано је 3.057 предмета, од чега се 2.818 предмета односи на бесплатне правне савјете, а 239 на заступање у поступку пред судом, казали су за "Независне новине" из Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

Како су нагласили, у највећем броју за помоћ им се обраћају пензионери, незапослени и запослени, али и малодобна дјеца по законском заступнику - мајка/отац.

"Центру се обраћају и друге категорије грађана, које остварују право на бесплатну правну помоћ сходно закону. У 2022. години Центру се обратило 1.998 пензионера, 1.879 незапослених, 1.720 запослених и других лица, а у првих седам мјесеци 2023. године најчешћи корисници услуга бесплатне правне помоћи су пензионери, којих се до сада обратило 1.015, затим незапослена лица - 950", наводе из ове установе.

Према евиденцијама које води Центар, прошле године се за помоћ обратило и 53 лица са статусом жртве насиља у породици и од тога су у 20 предмета наведеној категорији пружени правни савјети, а у 33 предмета Центар је заступао та лица у поступцима пред надлежним судовима.

"У првих седам мјесеци ове године од укупно 17 предмета пружања правне помоћи жртвама насиља у породици Центар је у девет предмета пружио правни савјет, а осам предмета се односило на заступање пред надлежним судом", наводе из Центра и напомињу да када се упореде подаци за прошлу и претпрошлу годину, неспорно је да је број захтјева у порасту.

"2021. године обратило нам се 5.680 грађана за пружање бесплатне правне помоћи, а прошле године помоћ су тражиле 6.232 особе. Од наведеног броја лица Центар је у 2021. години имао у раду 5.590 предмета, од тога 5.071 предмет пружање бесплатних правних савјета и 519 предмета заступања у поступку пред судом и сачињавања поднесака без заступања, док смо прошле године имали 6.232 предмета, од чега 5.706 правних савјета те 526 предмета заступања пред судом", наводе из Центра.

Напомињу да судећи по броју странака које Центар има на годишњем нивоу долазе до закључка да су грађани у значајној мјери информисани о раду Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

"Међутим, сматрамо да по том питању увијек има простора за напредак, а један од начина је свакако да се путем различитих средстава јавног информисања грађанима додатно приближи рад Центра и могућности које могу да остваре пред истим", казали су из ове установе.

Додају да када су у питању критеријуми на основу којих су наведена лица остварила право на бесплатну правну помоћ, већина захтјева одобрена је по основу финансијског критеријума, али и на основу критеријума личног својства или статуса пред надлежним органом.

"Број предмета и лица која су се обратила Центру у већини случајева није исти, а све то из разлога што се у неким предметима заступања у поступку пред судом појављује два, три, па и више лица као странака које Центар заступа. У првих седам мјесеци ове године окончано је 316 предмета од 998 укупно у раду, а у корист странке коју Центар заступа окончана су 202 предмета", казали су они.

Напомињу да је први корак да би грађанин/ физичко лице остварио право на бесплатну правну помоћ да се обрати Центру непосредно или електронски.

"Право на бесплатну правну помоћ која се односи на заступања пред надлежним судовима могу остварити физичка лица по финансијском критеријуму, критеријуму личног својства или статуса пред надлежним органом, критеријуму очигледне основаности и критеријуму обавезности по посебном закону и међународним конвенцијама које обавезују Босну и Херцеговину", наводе из Центра.

Напомињу да се грађани за бесплатну правну помоћ могу обратити у сједишту Центра који се налази у Бањалуци, као и у канцеларијама са сједиштем у Добоју, Источном Сарајеву, Требињу и Бијељини.

"У складу с Одлуком о начину остваривања права на бесплатну правну помоћ и у јединицама локалне самоуправе, коју је донијела Влада Републике, канцеларије Центра обављају пружање бесплатне правне помоћи у редовне дане у 19 градова и општина на подручју Републике Српске како је то прописано наведеном одлуком", наводе из Центра и напомињу да о праву на бесплатну правну помоћ одлучује директор Центра рјешењем без одгађања, а најкасније у року од 15 дана од дана подношења захтјева.

"У пракси тај рок обично износи три до пет дана, зависно од чињенице који облик бесплатне правне помоћи грађани захтијевају, будући да за одређене видове бесплатне правне помоћи треба да буду достављени докази о испуњавању услова прописаних законом", казали су из Центра.
 
(Независне)