БиХ и Црна Гора почеле издавање пограничних пропусница :: Semberija INFO ::

 

БиХ и Црна Гора почеле издавање пограничних пропусница


Граничне полиције Црне Горе и Босне и Херцеговине (БиХ) почеле су са издавањем пограничних пропусница и дозвола за једнократни прелазак државне границе у режиму пограничног саобраћаја, казали су из Министарства унутрашњих послова (МУП) Црне Горе.

Из МУП-а су подсјетили да су измјене и допуне Споразума између Владе Црне Горе и Савјета министара БиХ о граничним прелазима за погранични саобраћај, потписан 20. маја 2021. године у Подгорици, а да је тај документ ступио на снагу 11. новембра прошле године.

"Након усаглашавања термина почетка спровођења тог Споразума са Министарством сигурности БиХ,, отпочето је са издавањем пограничних пропусница и дозвола за једнократни прелазак државне границе, у режиму пограничног саобраћаја, од 1. августа“, казали су из МУП-а.

Они су појаснили да је погранична пропусница исправа која служи становништву које живи у пограничном подручју обје државе да омогући лакше прелажење заједничке државне границе, на граничним прелазима за погранични и међународни саобраћај.

“Као и за прелазак државне границе на прелазним мјестима која су уписана у пограничну пропусницу", казали су из МУП-а.

Из тог ресора су објаснили да је Споразумом утврђено 18 мјеста за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза, у циљу једноставнијег рјешавања свакодневних животних потреба и боравка у пограничном подручју Црне Горе, односно БиХ.

Они су навели да становници из црногорског пограничног подручја, у општинама Херцег Нови, Никшић, Плужине и Пљевља, који излазе на граничну линију у дубини од десет километара, и сагласно Споразуму испуњавају прописане услове за издавање пограничне пропуснице за боравак у пограничном подручју БиХ, подносе захтјев за издавање пограничне пропуснице станицама Граничне полиције БиХ у Требињу и Фочи.

Како су из МУП-а додали, захтјеви се подносе сваког радног дана од девет до 17 сати, са потребном документацијом, која је прописана Споразумом.

Становници из пограничног подручја БиХ, у општинама Требиње, Фоча, Гацко, Билећа и Чајниче, који излазе на граничну линију у дубини од десет километара и који испуњавају прописане услове, подносе захтјев за издавање пограничне пропуснице станицама Граничне полиције у Херцег Новом, Никшићу и Пљевљима, радним данима од седам до 15 сати, са документацијом, која је прописана Споразумом.

“Изузетно, погранична пропусница може се издати и држављанима Црне Горе и БиХ који имају пребивалиште ван пограничног подручја, када постоји оправдана потреба за обављањем активности на пограничном подручју друге стране потписнице, о чему се прилажу докази, у смислу економске, социјалне, културне, породичне и друге повезаности”, каже се у саопштењу.

Како се додаје, становници који живе у пограничном подручју обје државе могу се детаљније информисати за издавање пограничних пропусница увидом у Споразум о измјенама и допунама споразума између Владе ЦГ и Вијећа министара БиХ о граничним прелазима за погранични саобраћај.

Из МУП-а су навели да се заинтересовани могу информисати и путем телефона и е-маил адреса граничних полиција Црне Горе и БиХ, преносе Вијести.ме.

(Независне)