„ВИХОР“ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ - ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ВАН СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

„ВИХОР“ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ - ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ВАН СРПСКЕ



Компанија Технички ремонт Братунац /ТРБ/ учествоваће и ове године на  Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ у Београду, гдје ће премијерно представити свој најновији производ лако тактичко возило „Вихор“, први пут ван граница Републике Српске.

На сајму који ће трајати од 25. до 28. септембра биће представљена и нова  генерација 2 РС 9 пиштоља „Вампир“.
Путем експоната,видео материјала и каталога ће бити презентовани и остали производи из асортимана ТРБ-а.
ТРБ ће се представити на 250 метара квадратних сајамског простора, на којима ће бити изложена два „Вихора“ и један „Деспот“.

Лако тактичко возило „Вихор“ презентовано је јавности Републике Српске 4. априла 2022. године на Дан полиције и обиљежавање 30 година постојања и рада МУП-а Републике Српске, уз чију свесрдну помоћ и сарадњу је “Вихор” и настао. Ријеч је о возилу тежине до  8 тона, носивости 2 тоне.

“Вихор“ је пројектован за 2+2 или 2+3 члана посаде, смјештена у засебној балистички заштићеној капсули са модуларном балистичком заштитом – ниво Б6, СТАНАГ 4569 ниво 2 евентуално ниво 3, као и противминском заштитом нивоа 2а/ 2б.

Капсула има  четворо бочних врата, кровни отвор за евакуацију, уз вишенамјенски товарни простор за транспорт особља, робе посебне намјене, као и са могућношћу имплементације минобацача којим се може дејствовати са или поред возила. На крову возила је припремљен прихват за даљински управљиву борбену станицу, што ће, као једна од опција, бити презентовано на сајму. Возило има перманентни погон на четири точка, независно огибљење предње и задње погонске осовине, алуминијумске фелне са пнеуматицима димензија 365/80Р20 и “рунфлат” умецима, као и централни систем регулације притиска у пнеуматицима.

Вихор има дизел мотор снаге 235 кW, 6-степени аутоматски мјењач, двостепени разводник погона, а од опреме  А/Ц, вентилација, камере, ГПС, ПП систем, витло, куку за вучу, отворе за дејствовање из возила, носаче наоружања, свјетлосна и звучна сигнализација.

ТРБ  возила развили су домаћи  инжењери и радници ове комапније, уз кориштење најновијих материјала и свјетски признатих достигнућа из различитих области војне и других индустрија.

Међународни сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2023” одржава се на Београдском сајму сваке друге године, а покровитељ манифестације је Министарство одбране Републике Србије. И ова сајамска манифестација биће прилика за ТРБ за  успостављање нових и обнављање постојећих контаката и сарадње и ново позиционирање на динамичном тржишту наоружања и војне опреме.


Компанија Технички ремонт Братунац