​САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РС: ЈАВНИ ГРАДСКИ И ПРИГРАДСКИ ПРЕВОЗ ЗНАЧАЈНИ ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА :: Semberija INFO ::

 

​САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РС: ЈАВНИ ГРАДСКИ И ПРИГРАДСКИ ПРЕВОЗ ЗНАЧАЈНИ ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА



У оквиру Европске седмице мобилности, Савез општина и градова Републике Српске, организовао је округли сто на тему “Организовање јавног градског превоза путника”. Секретар СОГРС Ацо Пантић је истакао да је циљ округлог стола унапређење мјера и активности градских управа на управљању јавним градским и приградским превозом путника, као и бољим коришћењем постојећих капацитета јавног превоза и повећањем броја корисника.

- Савез Општина и Градова Републике Српске има значајну улогу у промоцији и унапређењу урбанистичког планирања, транспортних система и урбане мобилности у Српској”, рекао је Пантић.

Предавачи на округлом столу били су проф. др Данислав Драшковић и проф. др Вук Богдановић. Истакнуто је да је “урбана мобилност кључна компонента савременог друштва, те да се односи на начине кретања унутар градова, укључујући пјешачење, бициклизам, јавни превоз и индивидуална возила”. Такође, како је речено, “квалитетна урбана мобилност подразумијева доступност различитих опција, безбједност у саобраћају, смањење гужви, смањење емисије штетних гасова и смањење негативних утицаја на животну средину”. Урбана мобилност је важна, јер, како је наглашено, “ефикасна урбана мобилност омогућава брже и јефтиније кретање људи и роба унутар града, што подржава економски раст и развој, доприноси бољем квалитету живота грађана, а бржи и сигурнији транспорт значи мање стреса и више слободног времена”.

Предавачи су истакли и да “смањење употребе индивидуалних возила и прелазак на јавни превоз, бициклизам и пјешачење доприноси смањењу емисије штетних гасова и смањењу загађења ваздуха, а боље планирање саобраћаја и транспортних система помаже у смањењу гужви на путевима, чиме се штеди вријеме и гориво”.

Шеф кабинета градоначелника Љубише Петровића, Милан Лазаревић, обратио се и истакао да је у Бијељини тренутно актуелна израда студије јавног превоза, гдје се ради истраживање на терену, мапирање постојећих траса линија и постојећих стајалишта, која се користе за јавни градски и приградски превоз, а наредни корак ће бити истраживање одређеног броја путника који користе јавни превоз, као и истраживање које су то потребе путника. Данашњи округли сто окупио је представнике 11 градова.


​Семберија инфо - О. Стјепановић