Ердоган: Земља попут Русије се не може занемарити :: Semberija INFO ::

 

Ердоган: Земља попут Русије се не може занемарити


FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да сматра погрешним однос западних земаља према Русији и поручио да се руска страна не може занемарити по питању договора о житу.

"Мислим да је овакав став погрешан, јер је Русија необична земља. Русија заузима значајно мјесто и по површини и по свом положају у свијету. Дакле, Русија је практично једна од водећих земаља у свијету у производњи житарица. Таква земља се не може занемарити", рекао је Ердоган новинарима у Њујорку, на маргинама засједања Генералне скупштине УН.

 Ердоган је рекао да Анкара планира да настави позитивне односе са Русијом.

"Ми ц́емо одржавати наше односе са Русијом на позитиван начин јер смо веома узбуђени што ц́емо претворити регион Тракију у западној Турској у гасно чвориште", рекао је предсједник Турске, пренијела је агенција Анадолија.

Према његовим ријечима Турска, за разлику од Европе, нема недостатак природног гаса јер око половине својих залиха добија из Русије.

"Европа доживљава озбиљну несташицу природног гаса. Ми, с друге стране, немамо несташицу природног гаса за индустрију и тако даље. Сада долази зимска сезона. Надам се да се више нец́емо суочити са овим проблемом", навео је Ердоган.

Он је рекао да Турска ради на испоруци милион тона руског жита у Африку и да ће о овом питању разговарати са Катаром, који ц́е, како је навео, пружити финансијску подршку овом процесу.