ВИШЕ ПАРА ОД КОЦКАЊА, А МАЊЕ ОД КАЖЊАВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ВИШЕ ПАРА ОД КОЦКАЊА, А МАЊЕ ОД КАЖЊАВАЊА


Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija
Подручни центар Пореске управе Републике Српске у Приједору прошле године је имао већи приход накнада од приређивања игара на срећу и коцесионих накнада, док је највише умањен приход од новчаних казни у односу на 2017. годину.

Помоћник директора за Подручни центар Приједор, Миленко Пузигаћа навео је да је ипак најзначајнија наплата доприноса која у укупној наплати учествује са 60 одсто.

– Подручни центар у Приједору наплатио је 147.065.798 КМ јавних прихода  што је за око 2,8 одсто више у односу на 2017. годину. Значајнији раст наплате је остварен код накнада од приређивања игара на срећу од 13,21 одсто и концесионих накнада од 5,6 одсто – рекао је Пузигаћа.

Додао је да су забиљежели и смањења одређених наплата.

– Смањење наплате је остварено код новчаних казни од готово 19 одсто, такси и накнада од пет одсто, осталих прихода од 5,4 одсто, те пореза на доходак од 2,3 одсто и чине јавне приходе који немају значајан удио у укупној наплати – закључио је он.

Подсјетио је да је смањење наплате пореза на доходак условљено промјеном у начину опорезивања од августа 2018. прописивањем износа неопорезивог дохотка од 500 КМ мјесечно, умјесто ранијег износа од 300 КМ мјесечно.

– Добри резултати на пољу укупне наплате јавних прихода се могу дијелом приписати бољом и функционалнијом организацијом на пословима опомињања и бржим покретањем поступака принудне наплате по истеку добровољног рока за плаћање – изјавио је Пузигаћа.

Додао је да је девет инспектора контролисало рад привредних субјеката на подручју Приједора, Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Оштре Луке. Имали су 144 контроле и утврдили више од 1.880.000 финансијских обавеза. Током тих контрола инспектори су издали 75 прекршајаних налога у износу већем од 91.000 КМ.

Пузигаћа је навео да су поред ових теренских, инспектори имали и 203 канцеларијске контроле током којих су открили 202.589 нових финансијских обавеза.

Пореска управа у Приједору је прошле године контролисала и издавање фискалних рачуна. У 385 контрола издали су 95 прекршајних налога у износу 101.000 КМ те су изречене 43 мјере забране обављања дјелатности од 15 дана.

– У 2018 години смо имали 1075 захтјева за фискализацију, од тога 585 нових привредних субјеката, док смо имали 115 захтева за брисање фискалне касе, што представља повећање новорегистрованих привредник субјеката у односу на привредне субјекте који су престали са радом те поднели захтеве за брисање фискалне касе – закључио је Пузигаћа.

Ови подаци наведени су у Информацији о раду приједорског Подручног центра Пореске управе РС коју су усвојили одборници Скупштине града Приједора на посљедњем засједању.

За принудну наплату више од 11 милиона марака

У 2018. години из Пореске управе су утврдили да имају 11.729.269 КМ дуга за принудну наплату, док је тај дуг у 2017. износио 10.403.341 КМ. Међутим у прошлој години су и наплатили више од четири милиона марака од тог укупног дуга, док је у 2017. години наплаћено око три милиона марака.
Најавили су низ мјера како би побољшали принудну наплату, а између осталог користиће и податке о имовини дужника као и његовом радном ангажовању.

(српскаинфо.цом)