Најтежа година диже цијене меда :: Semberija INFO ::

 

Најтежа година диже цијене меда


Пчелари на подручју Унско-санског кантона сумирају резултате у овој години, за коју кажу да је једна од најтежих када се ради о производњи меда.

Према ријечима Асмира Лишанчића, предсједника Удружења "Сана мед" из Санског Моста, приноси меда по једној кошници у просјеку се крећу око пет килограма, што је далеко од оптималног, па се на тржишту ове године могу очекивати мале количине.

"Цијена меда већ сада је порасла, тако да један килограм кошта између 25 и 30 марака. Једноставно, цијене репроматеријала, препарата и горива су у сталном порасту, па се пчеларима не исплати продавати мед испод ове цијене", истакао је Лишанчић.

Предсједник Удружења пчелара "Бихаћ" из истоименог града Елвир Шехић истиче како је фокус свих пчелара у протеклом периоду био да сачувају пчелиња друштва.

"Година је била таква да су у опасност, због недостатка хране, дошле пчелиње заједнице. Сви су ситуацију схватили озбиљно, пчеле су се прехрањивале и врло је мало пчелара који су успјели изврцати веће количине меда", казао је Шехић.

Лоше временске прилике и кишовито вријеме већ на почетку су угрозили испашу пчела када је ријеч о багрему, једној од најважнијих медоносних биљака.

"Мај је вријеме када цвјета багрем и када би пчеле требало да имају прву обилну испашу. Међутим, због кише и нижих температура, угрожен је био овај вегетативни процес, а пчеле готово да никако нису ни напуштале кошнице.

"Касније испаше биле су такођер праћене лошим временским условима", каже предсједник Савеза пчелара УСК Хусеин Шабић, додајући како без добре испаше нема ни рационалног пчеларења.

Према његовим ријечима, горући проблеми с којима се суочавају посљедњих година су климатске промјене и нестабилни временски услови.

Истиче како је пчеларство, као и друге гране пољопривредне производње, погодила инфлација те раст трошкова производње.

"У протеклој години, због општег раста цијена, у значајној мјери поскупјела је пчеларска опрема, а тиме и укупна производња меда. Ова година донијела је нова поскупљења и нове проблеме", истакао је Шабић.

Он каже како на подручју Унско-санског кантона има око 700 пчелара, али да се због свих проблема који прате ову врсту производње, тај број непрестано смањује.

"Позитивно јесте што су произвођачи меда и ове године уврштени у систем потицаја, па ће пчеларству на тај начин помоћи и држава. Међутим, хоће ли то бити у довољној мјери, показаће вријеме. Ове године први пут планиране су и стимулативне мјере за младе колеге које се баве пчеларством", истакао је Шабић.

(Независне)