Вучић: За Бањску су криви они који су Србима обећавали да ће бити безбедни :: Semberija INFO ::

 

Вучић: За Бањску су криви они који су Србима обећавали да ће бити безбедни


Фото - Танјуг

Гостујући на ТВ Хепи, Вучић је рекао да већ годину и по дана зна да ће се нешто попут сукоба у Бањској десити.

-Десило се зато што је неко лагао људе да ће бити заштићени и да неће бити прогоњени и хапшени. Ја сам лагао људе зато што сам вјеровао у нечије ријечи. Мени су лагали. И ја сам лагао људе, и опет би то урадио, не да их лажем, већ зато што морате са неким да разговарате и вјерујете им. Не можете да будете сами на свијету - поручио је Вучић.

Додао је да је од јутра када се догодио сукоб знао за њега али да није имао детаље и није могао да повеже и разумије ситуацију.

-Имамо једног мртвог Албанца. Ужас. Имате тројицу мртвих Срба, имате рањених Срба заједно са ових седам упуцаних најмање девет, можда и 10. Имате 59 сакралних објеката уништених или оштећених, цркава и гробаља наших, имате 420 различитих етнички мотивисаних напада, 75 интервенција полиције са прекомерном употребом силе или беспотребном употребом силе. И све је то уперено против српског народа - навео је Вучић.

Како је рекао,“ када све то видите као резултат, а размишљате какве ћете мере да предузмете против српског народа и Србије, а да при томе ниједног човека нисте нашли из централне Србије, пошто је за вас тзв. Косово независно, а онда се види да сте тражили разлог, Лајбницов довољан разлог да некога кажњавате зато што вам је то политичка агенда, а не зато што је то неко нечим заслужио“.

-И онда се у вама пробуди пркос, понекад вам дође да заплачете од муке. Могу људи мене да оптуже, ја сам и гарантовао - рекао је предсједник Србије.

Додао је да је сво вријеме сам смиривао Србе са КиМ, да је са њима разговарао, имао 15 састанака у Рашки и још три у Београду, у Куршумлији један и на још неким мјестима за које нико не зна и да их је сво вриеме молио.

-И видим где ствари иду. Знам да морам да будем трезвен, да су људи очајни, знам како се осећају породице, које морам да зовем и питам за обдукционе налазе, где ће ко да буде сахрањен. Када се све смири, морамо да видимо шта са породицама и њиховом децом. Мораш да истрпиш њихов бес. Морате да будете криви, а ко ће други. Они ближи су увек криви, као што када НАТО убија људе, криви су неки други а не НАТО. Тако је било 1999 - рекао је Вучић.

Како је нагласио, суштина је у томе да морате да дигнете главу, радите и трпите пријетње и притиске, и борите се са тим.

-Истовремено, морате да подижете свој народ, јер људи су очајни, спустили су главе, али не зато што су остали без поноса, српска глава уздигнута иде, већ зато што су видели колико смо усамљени. И не зато што смо ми за све на свету криви. Када сагледате шта све раде Србима у последњих 15 или 25 година, при чему ни ми нисмо увек били цвећке, какав је однос и поштовање принципа, о чему сам говорио у УН, главу горе и борба - поручио је Вучић.

Истакао је да је његова порука народу да „подигнемо главу горе и да се боримо за Србију још јаче, да радимо више“.

-Да на сваком месту чувамо и штитимо своју земљу. А увек ћемо да имамо политичаре који ће да забијају нож у леђа својој земљи - додао је Вучић.

Александар Вучић изјавио је да ће се у наредним данима видјети да ли ће свједок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска на КиМ добити статус заштићеног свједока.

-Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је сведок, он је то својим очима видео, а није неко ко има посредна сазнања јер му је неко нешто рекао - истакао је синоћ Вучић у емисији Ћирилица на ТВ Хепи. Вучић је рекао да је завеома важно што је свједок то лично видио и чуо.

-И то је оно што је важно за нас, нико се око тога у свету није узбудио, нити ће - рекао је Вучић. Предсједник Србије је напоменуо да не може да говори о свим сазнањима из полиције и шта је све речено, као и да ту има интересантних детаља.

-Желим да покажем ово људима, ово је аутоматска пушка М70 у наоружању полиције тзв. Косова, која је јурила и прогонила, између осталог, и са тим пушкама Србе на северу КиМ, која је произведена у Крагујевцу. Све су то наше пушке, није само та - рекао је Вучић.

Додао је да се на једној слици манастира Бањска опет види пушка М70, код припадника тзв. специјалне косовске полиције.

-Јесмо ли ми њима то званично продали, па не, нисмо. Нема никаквог трага, али нико не пита одакле њима 20 пута више пушака него што су их тамо пронашли, које су произведене у Србији. Дечије игре... наших пушака можете да видите пута 1.000 у Украјини у односу и на једне и друге на КиМ, па то нико не пита, са обе стране. Како, Бог свети зна. Али то је у савременом свету толико глупо питање да немам речи - навео је Вучић.

Како је рекао, поставља се питање да ли си ти имао интерес и јеси ли желио да нешто тако урадиш или не.

-Друго, да видимо шта су у ствари ти људи радили, а шта је у ствари била њихова намера, па да видимо. Када слушам глупости о томе из Приштине, то што говоре - агресија, напад, трећи српски устанак, то је лајт варијанта, али оно о чему они говоре да би се додворили овим другима, то су приче о Донбасу и о Криму, а при томе такве глупости изговарају када то говоре. Па нисмо ми ти који цепамо део територије нечије земље - нагласио је Вучић.


Танјуг / Глас Српске