Стиже промјена времена у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Стиже промјена времена у БиХ


Foto: Semberija info
Календарски, јесен је већ наступила, иако су температуре још увијек високе.

Али, погоршање временских прилика, наоблака и пад температуре очекује нас већ у недјељу.

“У недељу ће почети полако да се навлаче облаци изнад БиХ, па и падавине које ће прво захватити сјеверне крајеве наше земље, а током дана се проширити и на остатак државе. У понедјељак нека блага стабилизација времена, без падавина, а већ од уторка до краја слиједеће седмице у БиХ се очекује нестабилно вријеме са кишом, пљусковима, можда у Херцеговини праћено и грмљавином. Израженије падавине можемо очекивати у сриједу и у четвртак”, казао је Џенан Зулум, климатолог, ФХМЗ.

Ниже вриједности температуре већ се осјете јутрима, те по заласку сунца, а све то утиче и на здравље.

Током прелазних периода године најважнија је превенција те заштита имунитета од сезонских вирусних обољења. Поред слојевитог облачења током дана, прилагођене исхране, грађани преферирају природне методе заштите имунитета, преноси Н1.

Превенција код многих грађана већ је почела, али ипак, сезонска обољења су незаобилазна, те већ забиљежена.

“Од обичних прехлада које су карактеристичне са неком грлобољом, зачепљеним носем, кихањем, евентуално главобољама и евентуално боловима у предјелу ждријела и праћене су обично неким мањим температурама, температуре које не прелазе 38,5. То су респираторни вируси који су карактеристични за овај период и оно што се препоручује код сваке вирозе је јачати свој имуни систем, одмарати, уносити доста топлих напитака, витамина, Ц поготово, којих има сада у свим плодовима који се налазе у јесен”, казала је Мелита Станић, докторица Хитне помоћи КС.

Средина је октобра, промјене временских прилика, пад температура, али и пад имунитета, све је очекивано, кажу љекари, али ипак напомињу да је превенција пола здравља.

(Н1)