Хиљаде Палестинаца бјеже на југ Газе након наредбе Израела да се евакуишу :: Semberija INFO ::

 

Хиљаде Палестинаца бјеже на југ Газе након наредбе Израела да се евакуишу


Фото - АА

Палестинци бјеже са сјевера Појаса Газе, након што је израелска војска јучер позвала милион људи да напусте ту територију и оду на југ, у очекивању копнене офанзиве послије изненадних напада Хамаса прије недјељу дана. Уједињени народи су упозорили да би евакуација готово половине становника те мале, густо насељене територије могла да буде катастрофална.

Породице, у натовареним аутомобилима, камионима и са магарећим запрегама, бјеже кроз разорене улице Газа Ситија у нади да ће наћи уточиште на југу.

"То је само почетак израелских операција у Појасу Газе", упозорио је синоћ премијер Израела Бењамин Нетањаху.

Наређујући евакуацију, израелска војска је навела да планира да нападне подземна склоништа Хамаса у Газа Ситију. Међутим, Палестинци и поједини египатски званичници страхују да се Израел нада да ће на крају потиснути становнике Газе преко јужне границе са Египтом.

Уједињени народи су позвали Израел да повуче наредбу без преседана, а Хамас је рекао народу да је игнорише.

Породице су се суочиле са дилемом да ли да остану или да бјеже, иако сигурног подручја нигдје нема.

Подсјетимо, ситуација је ескалирала у Појасу Газе након напада палестинске групе Хамас на израелске градове, прошле суботе. Хамасово војно крило Бригаде Ал-Касам покренуло је свеобухватну операцију названу "Акса Флуд". Израел је узвратио масивним зрачним нападима на Газу у којима су сравњени са земљом читави квартови. 

Израел је прогласио блокаду Газе па је прекинуто снабдијевање храном, водом , лијековима и горивом.

Палестинско министарство здравља саопштило је да је 1.900 људи, међу којима је 614 дјеце и 370 жена, убијено на тој територији. Повријеђено је 7.696 особа, укључујући 2.000 дјеце и 1.400 жена. Из Министарства су позвали на прекид израелских напада. Наведено је да је у израелским нападима убијено 15 медицинских радника, а 27 повријеђено.

У нападима Хамаса убијено је више од 1.300 људи у Израелу, углавном цивила.

Израелска влада тврди да је око 1.500 пирпадника Хамаса убијено у сукобима на југу земље.


БЕТА / БХРТ