Портпарол израелске војске: Напашћемо великом снагом, Палестинци евакуишите се :: Semberija INFO ::

 

Портпарол израелске војске: Напашћемо великом снагом, Палестинци евакуишите се


ТЕЛ АВИВ - Осми је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Оклопна возила и тенкови израелске војске су на улазу у Појас Газе. Многи Палестиници почели су да бјеже ка југу Газе.Израелска војска је данас саопштила да је гађала циљеве Хезболаха на југу Либана .Израелске трупе које су ушле у подручје Појаса Газе пронашле су током рација тијела и предмете несталих људи које је Хамас држао као таоце.

Портпарол израелске војске: Напашћемо великом снагом

Портпарол израелске војске Данијел Хагари упозорио је данас Палестинце на сjеверу Газе да се евакуишу, истичући да ће Израел “напасти великом снагом”.

-Ми смо одлучни и спремни за наредне фазе рата. Фокусирани смо на Газу, али смо распоредили снаге широм земље и то нам омогућава да дјелујемо симултано на свим правцима - казао је он на прес конференцији, преноси Тајмс оф Израел.

Хагари је додао да се стотине хиљада палестинских цивила евакуисало са сјевера Газе на југ енклаве након упозорења израелске војске да ће ускоро извести жесток напад на то подручје.

Он је указао да Хамас покушава да спријечи цивиле да се евакуишу “пошто се лидери те организације крију испод њих”.

Палестинци добили двије руте за бијег из Газе

Израелске одбрамбене снаге (IDF), објавиле су на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер) мапу Појаса Газе са два пута које Палестинци са сјевера енклаве треба данас да користе за одлазак на југ, уочи очекиване израелске копнене офанзиве.



Мапу уз натпис на арапском, као и поруку на том језику, објавио је портпарол IDF Авичај Адрае, објавио је да је цивилима у сјеверном дијелу Појаса Газе израелска војска поручила да данас користе два пута када крену према југу те палестинске енклаве.

- Посљедњих дана апеловали смо на вас да напустите град Газу и одете јужно од Вади (ријечне долине) Газе како бисте били на сигурном. Желио бих да вас обавијестим да ће IDF дозволити кретање дуж назначених путева без икакве опасности по безбједност између десет и 16 часова - навео је Адрае, прецизирајући рок који је по српском времену од девет до 15 часова.

Адрае је додао да Палестинци због сопствене безбједности треба да искористе ово кратко вријеме и крену према југу, од Беит Хануна до Кан Јуниса.

- Уколико бринете за себе и своје најмилије, крените ка југу у складу с инструкцијом. Будите увјерени да су се вође Хамаса побринуле за себе и да су се сакриле од напада у региону - написао је Адрае.

Он је навео и да ће становницима обалског дијела сјеверног Појаса Газе и подручја западно од Оливе бити дозвољено да се крећу улицама Далдул и Ал Сана ка Салах ал Дину и Ал Бахру.

УН: Више од 1.300 зграда уништено у ваздушним ударима на Појас Газе

Више од 1.300 зграда у Појасу Газе уништено је током израелског бомбардовања, саопштиле су данас Уједињене нације.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) саопштила је да је 5.540 стамбених јединица у тим зградама уништено, а да је још скоро 3.750 кућа оштећено у тој мјери да су неупотребљиве, преноси BBC.

Авион са медицинском помоћи СЗО за Појас Газе слетио у Египат

Авион са медицинским материјалом Свјетске здравствене организације (СЗО) за хитне здравствене потребе у Гази слетио је у Ариш у Египту, близу прелаза Рафа, саопштио је директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

-Спремни смо да распоредимо залихе чим се успостави хуманитарни приступ преко прелаза - написао је Гебрејесус на мрежи Икс.

Додао је да СЗО наставља да апелује на Израел да преиспита одлуку о евакуацији 1,1 милион људи из Појаса Газе.

-То ће бити људска трагедија - истакао је Гебрејесус.

Ракете испаљене из Појаса газе на пограничне градове у Израелу

Из Појаса Газе јутрос су испаљене ракете на израелске градове у близини границе, преноси Тајмс оф Израел.

У бројним градовима на граници са Газом огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

Како се наводи, ракете су испаљене након затишја од отприлике 10 сати, што је образац који је палсетинска милитантна група Хамас примењивала у протекла три дана.

Убијен командант ваздушних снага Хамаса

Израелска војска је саопштила да је убила  високог званичника палестинске милитантне групе Хамас током ноћашњег ваздушног удара на Појас Газе.         

Мета удара био је штаб из којег Хамас управља ваздушним операцијама, а убијен је његов командант Мурад Абу Мурад, преноси Тајмс оф Израел.

Он је, према наводима војске, „имао велику улогу у руковођењу терористима током масакра“ протеклог викенда, а међу којима су били и они који су у Израел ушли параглајдерима.

Како је саопштено, израелска војска погодила је током ноћи на десетине локација командних структура Хамаса.

Бајден разговарао са породицама 14 Американаца који су нестали

Предсједник САД Џозеф Бајден разговарао је са члановима породица 14 Американаца који су нестали након напада милитаната Хамаса на Израел, саопштила је Бијела кућа.

Портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби рекао је да су предсједник и његов тим казали породицама да ће америчке власти учинити све што могу да врате те људе њиховим породицама, пренио је Ројтерс.

-Они су амерички држављани. Они треба да буду код својих кућа са својим породицама - рекао је јуче Кирби новинарима.

Бијела кућа је потврдила смрт 22 Американца у нападима Хамаса на Израел који су почели у суботу.

Кирби је рекао да америчке власти и даље раде на томе да добију више информација о томе колико је Американаца међу таоцима који је узео Хамас.

-Још увијек вјерујемо да је то веома мали број - казао је он.

У међувремену, први авион који је организовао амерички Стејт департмент са Американцима из Израела слетио је јуче у Атину, рекао је званичник Бијеле куће Ројтерсу.

Кирби је рекао новинарима да је први чартер лет који је организовао Стејт департмент полетио из Израела и да је на путу за Европу.

Он је казао да влада истражује опције одласка и морским путем.

-Само покушавамо да додамо опције - додао је он.

Додатни чартер летови су предвиђени између Атине и Тел Авива до најмање 19. октобра, рекао је други неименовани извор.

Амерички борбени авиони Ф-15 стигли на Блиски исток


Амерички борбени авиони Ф-15 стигли су на Блиски исток као дио напора САД да „ојачају своју позицију у региону и унаприједе ваздушне операције након напада Хамаса на Израел“.

-Америчка војска је посвећена трајној безбједности широм Блиског истока - рекао је генерал-потпуковник америчког ваздухопловства Алексус Г. Гринкевич, објавио је Харец.

Гринкевич је навео да САД распоређивањем напредних бораца и интеграцијом са коалиционим снагама јачају партнерства и безбедност у региону Блиског истока.

Борел:Наређење Израела о евакуацији сјевера Газе немогуће спровести


Шеф европске дипломатије Јозеп Борел данас је изјавио да је наређење Израела да се више од милион становника евакуише из сјеверног дијела Газе за само један дан "потпуно немогуће спровести".

Израел је упозорио становништво тог подручја да се пресели на југ Газе прије почетка копнене офанзиве против Хамаса, преноси Гардијан.

-Износећи званични став ЕУ кажем да је такав план евакуације потпуно немогуће спровести - казао је Борел на прес конференцији у Пекингу, посљедњег дана тродневне посјете Кини.

Он је додао да покушај да се милион људи пресели за 24 сата у ситуацији каква влада у Гази само може донијети хуманитарну кризу.

Више од 400.000 становника Газе напустило домове


Хуманитарна канцеларија УН саопштила је да процјењује да су се десетине хиљада становника Газе евакуисале на југ након упозорења Израела да то учине.

Већ прије тог упозорења израелске војске, више од 400.000 становника Газе је напустило сјевер тог подручја, преноси Гардијан.

Израелска војска је наредила да око 1,1 милион становника сјеверне Газе треба да напусте то подручје уочи очекиване копнене инвазије. Хамас је позвао становништво да то не чини и да се оглуши о наређење израелске војске.

Саудијска Арабија одложиће споразум са Израелом због рата у Појасу Газе

Саудијска Арабија ставила је на "лед" планове за нормализацију односа са Израелом, који подржавају Сједињене Америчке Државе.

Два извора рекла су Ројтерсу да ће доћи до одлагања преговора о нормализацији са Израелом, као и да ће власти у Ријаду преиспитати своје спољнополитичке приоритете, усљед ескалације рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Све док Хамас, који подржава Иран, није изазвао рат 7. октобра покретањем напада на Израел, и израелски и саудијски лидери су тврдили да се стабилно крећу ка споразуму који би могао да преобликује Блиски исток.

Међутим, како подсјећа британска агенција, овај сукоб је навео Саудијску Арабију на сарадњу са Ираном.

Саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман разговарао је телефоном са иранским предсједником Ебрахимом Раисијем о ситуацији у Гази, док Ријад покушава да спријечи пораст насиља у том региону.

Израелска војска: Хамас држи као таоце више од 120 цивила

Израелска војска потврдила је да палестинска милитантна група Хамас у Гази држи више од 120 цивила као таоце.

-Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврђују да је више од 120 цивила заробљено у Гази од стране терористичке организације Хамас - објавио је ИДФ јутрос на мрежи IKS.

Хамас је пре седам дана покренуо масован ракетни напад на југ Израела, а потом и копнени упад, а Израел је жестоко одговорио жестоким ваздушним ударима на Појас Газе.

Израел гађао циљеве Хезболаха на југу Либана након упада летјелица


Израелска војска је данас саопштила да је гађала циљеве Хезболаха на југу Либана одговарајући на "упад неидентификованих летјелица у Израел" као и на то што је отворена ватра на израелски дрон.

Израелска војска је пресрела летеће објекте, наводи се у саопштењу Израелских одбрамбених снага (ИДФ), преноси Ројтерс.

Израелска војска претходно је извела артиљеријске нападе на јужну пограничну област Либана, као одговор на експлозију на безбедносној огради у близини кибуца Ханита.

-ИДФ су одговориле артиљеријском ватром према либанској територији -наводи се у саопштењу ИДФ.

ИДФ је раније ове седмице саопштила да је распоредила додатних десетак хиљада војника на границу са Либаном, као одговор на евентуални напад са сјевера.

Газа: Израелске трупе пронашле тиjела људи које је Хамас држао као таоце

Израелске трупе које су ушле у подручје Појаса Газе пронашле су током рација тијела и предмете несталих људи које је Хамас држао као таоце.

Израелске трупе су такође откриле документа код убијених терориста Хамаса који показују да су постојали опсежни планови за убијање цивила у нападу који је та милитантна палестинска група извела прошле суботе, објавио је "Тајмс ов Израел".

Израелске оклопне и пјешадијске снаге, које су ушле у Газу у петак, пронашле су посмртне остатке људи непознатог броја људи које је Хамас држао као таоце.

Процјењује се да је Хамас као таоце држао од 150 до 200 људи.

Власти и волонтери настављају да раде на лоцирању и идентификацији људских остатака оних које су терористи убили у пограничним градовима Газе.

Трупе прикупљају предмете са тела, возила и ствари терориста.

Проналажење ових предмета објављено је на Телеграм каналу под називом Соутх Фирст Респондерс.

Хамас је од прошле суботе убио више од 1.300 људи, већином цивила у јужном Израелу, док су израелске снаге убиле око 1.500 терориста Хамаса који су се инфилтрирали на територију Израела од прошле суботе и заробили непознат број терориста.

Ријад позвао међународну заједницу да спријечи хуманитарну катастрофу у Гази

Саудијска Арабија је осудила позив Израела Палестинцима да напусте Газу као и „наставак гађања беспомоћних цивила“.

-Краљевина Саудијска Арабија категорично одбацује позив на присилно расељавање палестинског народа из Газе и осуђује наставак гађања беспомоћних цивила - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова, преноси Ал Арабија.

Ријад је позвао међународну заједницу да брзо предузме кораке како би зауставила сваку војну акцију против цивила и спријечила хуманитарну катастрофу.

-Међународна заједница мора да обезбиједи потребну помоћ и медицинска средства за народ Газе, посебно зато што лишавање основних потрепштина за пристојан живот крши међународно хуманитарно право - наводи се у саопштењу.

Саудијска Арабија је позвала на окончање израелске опсаде Газе, евакуацију повријеђених цивила и унапређење мировног процеса између Палестинаца и Израелаца у складу са резолуцијама Савета безбедности УН и Арапске мировне иницијатииве.

Бајден: Паклено радимо како бисмо пронашли таоце Хамаса


Амерички предсједник Џо Бајден рекао је да његова администрација "паклено ради“ како би пронашла Американце који су таоци Хамаса.

-Нећу ићи у детаље, али ево – паклено радимо на томе -рекао је Бајден.

УН: Десетине хиљада Палестинаца побјегло на југ Газе

Хуманитарна агенција УН саопштила је да су десетине хиљада становника Газе побјегле на југ, након што је Израел Палестинцима дао рок од 24 сата за евакуацију, прије копнене офанзиве.

Прије наредбе за евакуацију, више од 400.000 Палестинаца је већ било интерно расељено.

Русија припремила нацрт резолуције СБ УН о палестинско-израелском сукобу


Русија је припремила нацрт резолуције Савјета безбједности УН којом се позива на хитан прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, произилази из текста у који је агенција РИА Новости имала увид.

-Савјет безбједности УН позива на хитан, одржив и потпуно примјењив хуманитарни прекид ватре -наводи се у документу.

Поред тога, према нацрту, Савјет безбједности најстроже осуђује насиље и непријатељства над цивилима, као и све акте тероризма.

Савјет безбједности УН такође позива на безбједно ослобађање свих талаца.

Осим тога, текст садржи позив на несметано пружање и дистрибуцију хуманитарне помоћи и стварање услова за евакуацију цивила.

Хамас је у суботу извео најжешћи напад у историји Израела, убивши више од 1.300 људи и узевши десетине талаца у Гази.

Израел је одговорио најинтензивнијим ваздушним ударима у свом 75-годишњем сукобу са Палестинцима.

Власти Газе саопштиле су да је у нападима Израела убијено 1.900 људи.


Агенције / Глас Српске