Отворен Дражин музеј и откривен му споменик у Београду :: Semberija INFO ::

 

Отворен Дражин музеј и откривен му споменик у Београду


Више хиљада људи, из свих крајева Србије, из Републике Српске и расејања, присутвовало је отварању Музеја посвећеног ђенералу Дражи Михаиловићу, и откривању његовог споменика, рад вајара Драгана Раденовића, у Брегалничкој 24, гдје је велики ратник и родољуб живио са породицом. 


 
-Овај велики догађај вратиће нашем народу оно мало вјере што је још остало. Молим вас да будете јединствени као што смо ми данас овдје.И данас ћу, са овог мјеста, поручити да Београд смије.И ова слика ће проћи кроз цио свијет.Скупило се и старо и младо, и здраво и болесно да ода почаст „српском чичи“.Јунаку славних битака из оба рата, мученику и страдалнику.Људи су дошли, на овај сјајни свесрпско сабор како каже, Василије Перић, градоначелник Угљевика, града у Републици Српској, гдје трг носи Михаиловићево име, да се, заједнички, присјете ђенераловог имена и лика, али да се захвале онима заслужни за овај „велики дан за Београд, за Србију, за сав наш род“. 
 
-Хвала мр Игору Брауновићу, предсједнику "Наше Дрине“ и његовим сарадницима, који су ове све изњедрили, откупили здање за музеј и, како каже академик Бећковић, вратили ђенерала кући -каже Перић. 
 
-Широм свијета су „посијани“ споменици ђенералу Михаиловићу, а није га било у нашем престоном граду.Ево и та је неправда исправљена.Хвала Брауновићу, великом човјеку, јунаку из најновијих ратова, војводи, посланику, хуманисти и родољубу, предсједнику Борачке организације Србије и Републике Српске на овом часу и дану за незаборав.Само присуство народа све говори. 
 
Музеј и споменик Михаиловићу открили су мр Игор Брауновић и Војислав Михаиловић, унук најчувенијег герилца, војсковође, дипломате, родољуба и страдалника, уз велике аплаузе и радост окупљених људи, који нису скривали да су срећни и задовољни. 
 
-И Богу хвала, ево, дошло је вријеме да Срби престану да се множе деобама -каже Стана Јосиповић из Сувог Поља, код Бијељине, која је, као мајка са два сина, бранила род у минулом рату и Републику Српску. -Крајње је било вријеме да Београд, заиста, хоће и сме да овако да пошту легендарном ђенералу.

-Овде су, данас, сви стали по један барјак -рекао је одушевљено поздрављен мр Игор Брауновић. -Нико није питао ко припада ком удружењу и којој странци и покрету.Ту су сва наша браћа и дошла су сва наша браћа.И дошла су наша браћа из свих српских земаља.И сви смо скромни, не тражимо царство Душаново, али не желимо ни да останемо на овом мјесту. 
 
На нашу велику срећу ми немамо више са киме да се помиримо. Ми смо се вратили вјери и нацији као што се Дража вратио својој кући. Жив је Дража умро није док је српства и Србије, како каже пјесма. Желим сву срећу вама и вашим најмилијим и да се често окупљамо оваквим и сличним поводима. 
 
У Брегалничкој улици, гдје је била његова кућа, рекао је академик Матија Бећковић,откривамо споменик безгробног генерала Михаиловића, врховног команданта безгробне Југословенске војске у отаџбини. 
 
Церска, кајмакчаланска и сувоборска и солунска и албанске голготе и равногорска и у свакој би било мјесто споменику генерала Михаиловића -рекао је Бећковић. Тај споменик не треба њему, већ нама, да служи нашем миру и помирењу. Оној који га је убио и оставио без гроба, сахрањен је пред туђом кућом на главном брду, главнога града српскога народа и нико не пита и нико не пита ко је то дозволио и по ком закону је то учињено.Међу српским великомученицима ђенерал Михаиловић нема премца.Ако се игдје обистинила ријеч да истинске славе нема без понижења и страдања, обистила се у случају ђенерала Михаиловића. 
 
Бећковић је поручио да је највећи и најцрњи од свих ратова -грађански, братоубилачки и самоубилачки, рат је са самим собом. 
 
-Такав рат се не завршава у рату, већ се наставаља у миру какав је случај у Србији и Црној Гори -рекао је Бећковић, гдје се затирала свака реч о миру, помирењу, праштању.Влада у Лондону чинила је све дође до уједињења свих борбених снага против непријатеља, али се влада Уједињеног краљевства одлучила за једну страну.Тако је братоубилаштво распламсано и настављено у миру. Генерал Михаиловић је проглашен издајником, а тиме и српски народ издајничким који би се дао водити од издајника, како је рекао Слободан Јовановић.