Бајден стиже у Израел са тешким питањима за Нетанијахуа :: Semberija INFO ::

 

Бајден стиже у Израел са тешким питањима за Нетанијахуа


Извор: Глас Српске / Агенције

ТЕЛ АВИВ - Дванести је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Палестински предсједник Махмуд Абас прогласио је данас тродневну жалост због напада на болницу у Појасу Газе, приликом којег је, према тврдњама Палестинаца, убијено најмање 500 људи. Амерички предсједник Џозеф Бајден долази данас у Израел у знак подршке овој земљи у њеном рату против милитаната Хамаса, али и да покрене “тешка питања”.

Амерички предсједник Џозеф Бајден долази данас у Израел у знак подршке овој земљи у њеном рату против милитаната Хамаса, али и да покрене “тешка питања” у тренутку када је, према тврдњама Палестинаца, најмање 500 особа страдало у нападу израелских снага на болницу у Гази што је довело до отказивања његовог планираног самита са арапским лидерима.

Са друге стране, израелска војска (ИДФ) саопштила је да је за експлозију одговорно неуспјешно лансирана ракета палестинске милитантне групе Исламски џихад, преноси Ројтерс.

Јордан је због тогао отказао самит о ситуацији у Појасу Газе, који је требало да буде одржан данас у јорданској престоници Аману уз учешће лидера Јордана, Египта, Сједињених Држава и Палестине, а Бијела кућа је саопштила да Бајден неће путовати у ту земљу. Палестински предсједник Махмуд Абас је такође отказао састанак са Бајденом након експлозије у болници.

Портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби саопштио је да ће Бајден током данашње посјете постављати „тешка питања” израелским лидерима, али није изнио више детаља.

Бајден ће се састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и израелским ратним кабинетом у жељи да добије увид у планове и циљеве Израела, рекао је Кирби.

Амерички председник је раније саопштио да Сједињене Државе не желе да сукоб прерасте у шири рат и да жели да хуманитарна помоћ доспе у Газу упркос израелској „опсади” која је блокирала снабдевање храном, горивом и водом за ту област. Кирби је рекао да Бајден планира да разговара са Абасом и са египатским председником Абделом Фатахом ал-Сисијем на повратку у Вашингтон.

Из Бијеле куће је саопштено да је у сукобу Хамаса и Израела убијен 31 Американац.

Хезболах: Нека буде "Дан бијеса" против Израела

Либански милитантни покрет Хезболах позвао је на "Дан бијеса" како би се осудио напад на болницу у Појасу Газе, поручивши да је за експлозију одговоран Израел и да је ријеч о "масакру".

Високи комесар УН за људска права осудио масакр у болници у Гази

Високи комесар Уједињених нација за људска права Волкер Тирк, осудио је израелски бомбашки напад на Арапску националну болницу (Ал-Баптист) у Гази у уторак увече, када је погинуло најмање 500 и рањено неколико стотина палестинских цивила.

-Стотине људи убијено на стравичан начин у нападу на болницу Ахли Араб, укључујући пацијенте, здравствене раднике и породице које су се склониле у болницу и њено окружење. Ово је потпуно неприхватљиво - рекао је Тирк, преноси агенција WАФА.

Тирк је подсјетио да је шест палестинских држављана страдало у уторак поподне у „бомбардовању школе UNRWA у избјегличком кампу Магази, који је служио као склониште за око 4.000 расељених лица“.

Он је нагласио да су болнице светиња и морају бити заштићене по сваку цијену.

-Још не знамо пуне размјере овог масакра, али оно што је јасно је да се насиље и убијање морају одмах зауставити - поручио је високи комесар УН.

Он је позвао све утицајне земље да „учине све што је у њиховој моћи да стану на крај овој ужасној ситуацији“, наглашавајући неопходност "заштите цивила, омогућавања да хуманитарна помоћ хитно стигне до оних којима је потребна и позивање одговорних за масакр на одговорност".

Медведев: САД сносе одговорност за злочиначки напад на болницу у Гази

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев, изјавио је да је напад на болницу у Појасу Газе ратни злочин, за који Сједињене Америчке Државе сносе коначну одговорност.

-Монструозни напад на болницу у Појасу Газе је свакако ратни злочин. И коначну одговорност за њега сносе они који цинично зарађују од ратова у различитим земљама и на различитим континентима. Који непромишљено дијеле колосалан новац за оружје, пунећи њихов војно-индустријски комплекс у својој глобалној мисији заштите демократских вриједности. Сједињене Америчке Државе - написао је Медведев на свом Телеграм каналу, преноси РИА Новости.

САД позвале Израел да поштује „законе рата“

Сједињене Америчке Државе позивају Израел да се придржава "закона рата" када спроводи операције против палестинског милитантног покрета Хамас у Појасу Газе, изјавила је замјеница портпарола Пентагона Сабрина Синг.

-Министар одбране САД Лојд Остин је у сталној комуникацији са израелским министром одбране Јоавом Галаном, поново наглашавајући да се у овом сукобу мора поштовати ратно право - рекла је Синг новинарима у уторак, коментаришући напад на болницу у Појасу Газе, саопштио је Стејт департмент.

Синг је навела да је упозната са извјештајима о нападу, али да још нема потребне информације да би их коментарисала.

ИДФ на противтенковске ракете из Либана одговорила гранатирањем

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је још једна противтенковска вођена ракета испаљена из Либана према њеним положајима у близини Штуле, у сјеверном Израелу, близу границе.

То је најмање седми пројектил испаљен у посљедња 24 сата на градове и положаје израелске војске на сјеверној граници од стране либанске терористичке групе Хезболах, преноси "Тајмс оф Исраел". Војска за сада није саопштила има ли жртава. ИДФ наводи да је одговорила гранатирањем положаја на југу Либана, одакле су ракете испаљене.

Борел: Неопходно идентификовати одговорне за напад на болницу у Гази

Шеф дипломатије ЕУ Јозеп Борел рекао је синоћ да је неопходно идентификовати и казнити одговорне за напад на болницу у Појасу Газе.

-Вијести које долазе из болнице у Гази додају ужас трагедији која се већ неколико дана одвија пред нашим очима. Опет, највишу цеијну плаћају невини цивили. Одговорност за овај злочин мора бити јасно утврђена, а починиоци морају одговарати - написао је Борел на платформи Икс (Твитер).

Раније је представник Министарства здравља Газе рекао да је напад на баптистичку болницу Ал-Ахли у Појасу Газе извео Израел, при чему је убијено више од 500 људи.

Палестински предсједник Махмуд Абас прогласио је тродневну жалост за жртвама.

Према палестинском министарству здравља, већина погинулих су жене и дјеца.

Израелски ТВ канал и24 јавио је да је почетна истрага израелске војске показала да је експлозију у болници у Појасу Газе изазвало неуспјело лансирање ракете Хамаса.

Израелска војска је касније за трагедију окривила групу Исламски џихад.