Отворена зграда жељезничке станице у Београду, присуствовали Вучић и Додик :: Semberija INFO ::

 

Отворена зграда жељезничке станице у Београду, присуствовали Вучић и Додик


Foto: Tanjug/AP
Нова зграда жељезничке станице Београд Центар у Прокопу, која се простире на више од 6.000 квадратних метара, отворена је данас у присуству предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

На Дан ослобођења Београда, 20. октобра, отворена је жељезничка станица Београд Центар у Прокопу, на коју су грађани чекали пет деценија.

Свечаном отварању присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Београда Александар Шапић, представници српских жељезница и извођача радова.

Зграда има 100 мјеста за паркирање и заустављање возила на горњем нивоу комплекса, 12 покретних степеница и 10 лифтова, 13 комерцијалних садржаја.

Радови на изградњи нове станичне зграде у Прокопу почели су почетком августа 2022. године, а рок за завршетак радова био је 15 мјесеци. Њима је претходио завршетак радова на плочи жељезничке станице Београд Центар, на коти 105, површине од скоро 50.000 квадрата.

Вучић је током обиласка радова на жељезничкој станици у априлу ове године најавио да ће до 20. октобра "овај величанствени објекат бити завршен" и у видео снимку на свом инстаграм профилу навео да ће Србија имати једну од најљепших станичних зграда у Европи.

Станична зграда у Београд Центру пројектована је изнад 10 колосијека и шест перона, а тренутно је изграђено и у функцији осам колосијека и пет перона.

Нова зграда ће имати комерцијалне садржаје на више од 1.020 метара квадратних: ресторан, кафе, здрава исхрана, пекара, киосци, апотека, банка, мјењачница, рент-а-кар, инфо пулт Туристичке организације Београда, амбуланта, канцеларија МУП-а, билетарнице и просторије које користе жељезничка предузећа Инфраструктура Железница Србије, Србија Воз и Београдчвор.

Како је раније рекао Ненад Станисављевић из "Инфраструктуре железнице Србије" сваког дана кроз Београд Центар саобраћа око 300 путничких возова, док је прије пет година то било око 200.

Станица Београд Центар је 19. марта 2022. године постала почетна и крајња за возове на првој српској брзој прузи, између Београда и Новог Сада.

Изградња нове главне жељезничке станице Београд, у Улици Стевана Филиповића, у Прокопу, почела је 3. децембра 1976. године, радови су трајали свега две године, да би 1996. били у ограниченом обиму настављени, а затим 2001. године поново потпуно обустављени.

Како је раније рекао Станисављевић, на изградњи станичне зграде у завршном периоду свакодневно радило око 150 радника.

Он је подсетио да је у току пројектовање друге друмске саобраћајнице, која ће станичну зграду повезати са аутопутем.

Планирани рок за завршетак изградње читавог комплекса је 2025. година.

(Танјуг)