У Српској отворено 925 фирми, угашено 235 :: Semberija INFO ::

 

У Српској отворено 925 фирми, угашено 235


Foto: Ilustracija
У Републици Српској је до 9. октобра ове године основано 925 пословних субјеката, а од страних оснивача највише их је дошло из Србије, и то 92.

Из Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) су за "Независне новине" рекли да је број основаних пословних субјеката за 127 већи у односу на исти период прошле године.

"С друге стране, до 9. октобра ове године угашено је 235 пословних субјеката, док је у истом периоду лани угашено 213 пословних субјеката. Ове године покренут је 81 стечајни поступак, што је за 13 више у односу на исти период прошле године. Укупан број ликвидационих поступака ове године износио је 17, док је у истом периоду прошле године био 21 ликвидациони поступак", навели су из АПИФа.

Додали су да је највише новооснованих пословних субјеката у 2023. години било у Бањалуци, њих 385.

"На другом мјесту је Бијељина са 91 новооснованим субјектом, затим Лакташи 36, те Добој и Источно Сарајево са по 35. Ако посматрамо дјелатности, од почетка ове године највише субјеката основано је за производњу електричне енергије, и то 112, затим за савјетовање које се односи на пословање и остало управљање 51, неспецијализовану трговину на велико 46, изградњу стамбених и нестамбених зграда 42 и рачунарско програмирање 32", истакли су из АПИФа.

Навели су да је ове године 281 страни оснивач основао 244 привредна субјекта, док су у истом периоду прошле године 253 страна оснивача основала 217 привредних друштава.

"У овој години највећи број страних оснивача долази из Србије, њих 92, Словеније 52, Хрватске 23, Аустрије 18 и Кине 11. Прошле године у истом периоду највише страних оснивача такође је долазило из Србије, њих 82, Словеније 59, Аустрије 21, Хрватске 19 и Италије 9", нагласили су из АПИФа.

Економиста Саша Стевановић каже за "Независне новине" да је раст броја новоотворених пословних субјеката посљедица раста профита и предузетничког инстинкта у економији.

"Када имате интензивирање раста профита, логично је да свако помисли и да своју судбину веже за предузетничке воде. То што имамо раст броја угашених предузећа је друга страна предузетничке медаље. Природно је да многе идеје не успију, а интензивнији банкроти се очекују како расте цијена ресурса које користе предузећа", истакао је Стевановић.

Према његовим ријечима, расте и цијена рада, као и капитала.

"То у недостатку раста тражње прави притисак на предузетничке профите и предузетнички капитал. На крају доводи до банкрота. Свједоци смо раста цијена инпута, свједоци смо раста броја банкрота. Не само код нас, него и у САД и Европи. Чињеница да се највише отварају предузећа са власницима из региона указује да нас комшије најбоље познају и да желе активно да партиципирају у домаћим профитима наше привреде. Да ли ћемо ми радије отворити предузеће у Сингапуру или у Словенији, Хрватској, Србији? Вјероватно у земљама региона јер нам је менталитет пословања познат", закључио је Стевановић.

(Независне)