У функцији Портал отворених података БиХ :: Semberija INFO ::

 

У функцији Портал отворених података БиХ



Извор: БХРТ

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине /ИДДЕЕА/ има нови портал отворених података који ће корисницима пружити приступ великом броју релевантних информација.

Из Агенције су саопштили да ће корисници моћи претраживати базу података која обухвата широк спектар услуга.

"То укључује информације и податке који се воде у евиденцијама о јединственом матичном броју, пребивалишту и боравишту држављана БиХ, личним картама, путним исправама, регистрованим моторним возилима и документима за регистрацију, возачким дозволама, регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији, израђеним картицама за дигиталне тахографе и бродарске и поморске исказнице", наводи се у саопштењу.

Портал отворених података је дизајниран тако да олакша приступ и употребу различитих врста података. Промовише, додају, транспарентност и одговорност у управљању јавним ресурсима, а грађани ће имати могућност да прате и анализирају различите аспекте друштва и јавних политика.

Портал ће омогућити невладиним организацијама, истраживачима и новинарима да приступе релевантним информацијама које ће им помоћи у њиховом раду.

Отворени подаци су кључни за развој иновација, истраживања и ефикасног управљања, а циљ је да ИДДЕЕА пружи значајан допринос у унапређењу транспарентности и демократизацији информација у БиХ.

"Ови подаци ће бити доступни у различитим форматима, што ће омогућити њихову даљу анализу и употребу у истраживањима, пројектима или доношењу информисаних одлука“, наглашавају у ИДДЕЕА.

Сви подаци на порталу отворених података су пажљиво провјерени и ажурирани како би корисницима пружили најновије информације, док ће Агенција наставити да сарађује са релевантним институцијама и организацијама како би осигурала квалитет и обухват података на порталу.

Портал проводи и одредбе Директиве /ЕУ/ 2019/2024 Европског парламента и Савјета од 20. јуна 2019. године о отвореним подацима и употреби докумената јавног сектора.