САД избјегле банкрот :: Semberija INFO ::

 

САД избјегле банкрот


Foto: Tanjug
Представнички дом америчког Конгреса изгласао је привремени буџет државних институција, чиме је избјегнут банкрот, али Мајк Џонсон, нови предсједавајући овог дома, морао је тражити гласове ривалске Демократске странке.

То му је, како пишу амерички медији, донијело нове проблеме с екстремним крилом Републиканске странке блиском Доналду Трампу, бившем предсједнику САД, које није жељело да се постигне било какав компромис с Џоом Бајденом, предсједником САД-а и демократама.

Упркос томе, како процјењује ЦНН, он неће доживјети судбину Кевина Мекартија, бившег предсједавајућег овог дома, којег су републиканци смијенили због истог потеза који је у уторак урадио Џонсон – компромиса с демократама око државног буџета.

У овом тренутку, како преноси ЦНН, конзервативни тврдолинијаши, укључујући осам који су гласали за уклањање Мекартија, кажу да нема апетита у посланичком клубу да се Џонсона казни, и рекли су за ЦНН да није било никаквих приватних разговора о подношењу предлога за уклањање предсједавајућег што је алат који је кориштен за свргавање Мекартија.

"Разлог због којег су вољни да допусте Џонсон је тај да је на послу тек три седмице, док је Мекарти имао девет мјесеци да смисли владин план финансирања прије него што је на крају предложио закон за који му је требала подршка демократа. Конзервативци кажу да Џонсон још није имао времена да изгуби њихово повјерење", наводи ЦНН.
Осим тога, разлог што Џонсон још није добио чизму је тај што међу републиканцима нема ни апетита да Представнички дом поново гурну у хаос, обзиром да би смјена предсједавајућег поново довела до вишеседмичног хаоса и унутарстраначких борби око могућег новог канидата. И до тада потпуно анонимни Џонсон без широке подршке у бази је изабран као компромис различитих фракција како би се обезглављени дом поново довео у функцију.

Ипак, неки тврдолинијаши упозоравају да је однос с Џонсоном након гласања донекел нарушен, што би могло закомпликовати њихову способност да раде заједно у блиској будућности, посебно када је ријеч о финансирању Украјине, Израела и средства за заштиту јужне границе с Мексиком.

"И неки републиканци сада упозоравају Џонсона да се можда неће моћи ослонити на њихове гласове у будућности, показујући Џонсону да ће његов ход по жици бити неизвјестан док се прилагођава свом новом послу и смишља како да влада над танком већином - подвиг који се показао готово немогућим за његовог претходника", наводи ЦНН.

Ипак, Џонсон је успио извућу довољно уступака који су довели до спречавања банкрота, што се може протумачити као његова прва побједа.

(Тањуг)