Научници тврде да Исланд улази у нови циклус вулканских ерупција :: Semberija INFO ::

 

Научници тврде да Исланд улази у нови циклус вулканских ерупција


Извор: Глас Српске

Полуострво Рејкјанес на југозападу Исланда ових дана се налази у фокусу медија, сеизмолога, вулканога, али и обичних лаика који исчекују шта ће се десити са градићем Гриндавиком.

Наиме, након неколико десетина хиљада мањих потреса дошло је до помјерање и преусмеравање тока магме из ненасељене области ка површини у близини споменутог града. Гдје и када ће избити још увијек нико не зна.

Иако су земљотреси ослабили у односу на претходну недјељу, научници тврде да је вулканска ерупција више него извјесна јер се смиривање тла дешавало и током претходних ерупција на полуострву. Због тога је на хиљаде људи евакуисано претходне недјеље, а локалци тврде да ништа слично нико од њих није искусио, чак ни они најстарији.

Град је тренутно пуст, без људи или било каквог знака живота. Оно што би неком случајном путнику који се ту задеси указало да се догађа нешто чудно - поред опустјелих улица - јесу огромне пукотине настале на путевима. У појединим дијеловима града настале су читаве рупе које пријете да "прогутају" околне грађевине.

Становници се како сами тврде осјећају узнемирено, јер се на Исланду до сада обично оваква ситуација дешавала у ненасељеним областима. Али природа не зна за подјелу према: насељеним и пустим областим, кажу научници. Они поред тога напомињу да је ово само почетак, миленијумске активности вулкана који ће у будућности задавати главобоље становницима и властима на Исланду, пише Национална Географија.

"Вријеме је коначно истекло. Морамо се припремити за још неколико стотина година ерупција на Рејкјанесу," рекао је вулканолог Едвард Маршал са Универзитета Исланда, за Лајв Сајнс.

С друге стране, постоје и они који тврде да до активности магме долази јер се испод тла налазе двије текотонске плоче које се раздвајају у циклусима. Када се одређна количина енергије ослободи, активности престану. Другим ријечима, ако је ово био само један кратак импулс, и магма не избије за до три недјеље на површину, она ће почети да се хлади и да "крпи" настале пукотине. Ипак, то не значи да за пар мјесеци овај циклус неће почети опет да се дешава, а магма да избија на површину.