Украјинци прешли Дњепар, Руси им спремили „пакао” :: Semberija INFO ::

 

Украјинци прешли Дњепар, Руси им спремили „пакао”


FOTO: ALEX BABENKO / TANJUG/AP
Извор: Политика

Украјинске снаге направиле упориште на левој (источној) обали реке Дњепар, тврди Андриј Јермак шеф кабинета украјинског председника. Русија је признала да су Украјинци успели да поставе положаје у једном селу на левој обали, али су додали да ће та група ускоро бити уништена.

Ако се Украјина успе да задржи положај на тој страни обале, то ће бити значајан напредак, наводи британски Би-Би-Си.

Русија се пре годину дана повукла с десне обале реке, а украјинска војска од тада покушава да пређе Дњепар и направи мостобран према Криму.

„Оружане снаге Украјине заузеле су упориште на левој обали Дњепра", рекао је Јермак за Институт за проучавање рата. Раније је објављено да је направљен мали напредак у селу Кринки, два километра од реке и 30 километара од Херсона.

Руси су данас признали да су "мале групе" украјинских снага поставиле положаје у селу на левој обали.

Руска војска је приредила „пакао“ Оружаним снагама Украјине у подручју села Кринки, а украјинска војска је за два, три дана изгубила стотину људи, саопштио је губернатор Херсонске области Владимир Саљдо на Телеграму.

По његовим речима, руска војска је пребацила додатне снаге у то подручје.

„Противник је блокиран у Кринкама, приређен им је пакао: по њима ударају бомбе, ракете, пројектили из вишецевних ракетних система, артиљеријска муниција, дронови… Само у последња два, три дана губици противника су око стотину милитаната“, наведено је у саопштењу и додаје да се скоро сваки дан руској војсци предају групе украјинских бораца које броје и до 13 људи.

Украјински покушаји да пређу реку током пролећа и лета нису били успешни.

Украјинци су више пута у малим чамцима успевали да пређу преко Дњепра, најдуже украјинске ријеке. Међутим, Кијеву недостаје ваздушна подршка што отежава акције у Херсонској области. После стварања упориште, следећи корак би требало да буде пребацивање оклопних возила и система противваздушне одбране преко реке.

Украјински званичници су раније потврдили „Гардијану” да између група између неколико десетина и неколико стотина војника држи упориште на левој страни реке. Они су признали да се суочавају са тешким нападима руске артиљерије и беспилотних летелица.

„Волстрит џурнал” наводи да украјински маринци појачавају положаје у три села на источној обали реке и да су пресекли један пут коју су Руси користили за снабдевање трупа у том подручју.