Рате кредита у Српској све веће, грађани једва излазе на крај :: Semberija INFO ::

 

Рате кредита у Српској све веће, грађани једва излазе на крај


Foto: Pixabay
Каматне стопе на све кредите код банака са сједиштем у Републици Српској расле су у протеклих годину дана, а највеће камате су на кредите становништву
 
Када је ријеч о дугорочним кредитима, по подацима Агенције за банкарство РС, просјечна ефективна каматна стопа на кредите становништву у септембру износи 7,79 одсто, док је у истом периоду прошле године била 7,36 одсто, пише Српскаинфо.
 
Према овим информацијама, просјечна ефективна каматна стопа на стамбене кредите повећана је са 4,35 на 4,79 одсто.
 
Банке су повећале каматне стопе због раста референтне камате ЕУРИБОР. Камате су повећене и постојеће кредите, односно ти кредити су "усклађени" са ЕУРИБОР-ом, и на нове кредите.
 
Једној Бањалучанки је стамбени кредит одобрен 2019. године са промјенљивом каматном стопом од 3,7 одсто. Банка јој је уназад годину дана три пута повећавала каматну стопу и сада износи чак 7,5 одсто.
 
Камате су повећане и на кредите које банке дају Влади и владиним институцијама, као и привреди, али оне су знатно ниже него за грађане, те се крећу од 6,86 одсто до 7,05 одсто.
 
Једино је просјечна ефективна каматна стопа на кракторочне кредите становништву непромијењена и она износи високих 12,56 одсто.
 
Банке са сједиштем у Републици Српској су у девет мјесеци ове године оствариле нето добит од 147,3 милиона КМ, што је повећање од 28 осто за годину дана.
 
(Српска Инфо)