У Индонезији се родило младунче ријетког суматранског носорога :: Semberija INFO ::

 

У Индонезији се родило младунче ријетког суматранског носорога


Фото: X.com
Извор: Глас Српске

У националном парку у Индонезији на свијет је дошло ријетко младунче суматранског носорога, а то је друго младунче угрожене врсте које је у овој години рођено у том парку.

Мушко младунче на свијет је дошло након парења мужјака по имену Харапан и женке коју су чувари назвали Дилајла, преноси Хина.

Откад се 2012. родио Андату, ријеч је о петом младунчету које је на свијет дошло у заштићеном подручју за носороге, суматранском националном парку Вај Камбас који се простире на 1.300 квадратних километара у покрајини Лампунг.

Андату је био први суматрански носорог који је у Индонезији на свијет дошао у заточеништву.

"Захвални смо на доласку на свијет у Вај Камбасу и петог младунчета, јер то указује на преданост индонезијске владе у настојању да се очувају носорози, посебно ријетка врста суматранског носорога", рекла је министарка екологије и шумарства Сити Нурбаја.

Тек рођено младунче још није добило име и прворођенац је седмогодишње Дилајле, другог носорога који је на свијет дошао у овом парку.

Мужјак Харапан некадашњи је становник зоолошког врта у америчком Синсинатију. Рођен је 2007, а становник парка постао је поново 2015.

Харапан је посљедњи суматрански носорог којег је Индонезија посудила америчком зоолошком врту, а потом је враћен у домовину.

У саопштењу министарства се истиче да више нема суматранских носорога који живе било гдје другдје, осим у Индонезији.