Локалне заједнице кроје буџете за 2024: Ако нестане новца,резаће инвестиције :: Semberija INFO ::

 

Локалне заједнице кроје буџете за 2024: Ако нестане новца,резаће инвестиције


Извор: Глас Српске

Локалне заједнице у Републици Српској са опрезом улазе у предстојећу годину, буџете углавном кроје у истом износу као и ове, а ако зафали новца у 2024. години, прво ће, као и до сада, бити елеминисане капиталне инвестиције.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић наводи да је ребалансом градски буџет за ову годину повећан за 5,9 милиона марака.

- Буџет је увећан из разлога што је дошло до прометовања одређеног грађевинског земљишта за привреднике који желе да реализују развојне пројекте на подручју Градишке. Усвојили смо и нацрт буџета за 2024. који је на нивоу овогодишњег усвојеног буџета, односно мањи је од ребаланса. Са опрезом улазимо у идућу годину, а ако буде потребе, увијек можемо ићи на ребаланс - казао је “Гласу” Аџић.

Иста ситуација је и у општини Котор Варош, гдје наводе да буџет за 2024. годину планирају у истим оквирима као овогодишњи.

- Имали смо један ребаланс буџета којим је оквир овогодишњег буџета повећан. Ова година је била једна од тежих у финансијском смислу. Надам се да ћемо измирити све оно што је битно. Имали смо мањи прилив ПДВ-а у односу на план, што је утицало и на капиталне инвестиције - рекао је “Гласу” начелник Котор Вароша Зденко Сакан и додао да исти сценарио о питању прихода од ПДВ-а очекују и у идућој години.

Нагласио је да редовно финансирање у Котор Варошу у идућој години не би смјело никако бити спорно.

- Ако не буде пара, прво што мора да се ампутира је нека капитална инвестиција - закључио је Сакан.

За истим финансијским прогнозама посегао је и Теслић, гдје су већ усвојили нацрт буџета за идућу годину који је прослијеђен Министарству финансија РС на потврђивање.

- Тај буџет је у оквирима овогодишњег. Са опрезом кројимо планове за предстојећу годину. Настојали смо да гдје год можемо да направимо уштеде, то и урадимо и новац пренесемо на инвестиције како бисмо започете пројекте могли наставити у наредном периоду - рекао је “Гласу” начелник Теслића Милан Миличевић.

И највећи град у Херцеговини дао је зелено свјетло за нацрт буџета за идућу годину који је благо повећан у односу на ову годину.

- Буџет за идућу годину износи око 42 милиона марака. То је без кредитног задужења, јер смо једна од локалних заједница која је преко надлежног министарства ушла у процедуру кредитног задужења преко Свјетске банке за пројекат водовод и канализација - рекао је “Гласу” градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Нагласио је да је град у претходне двије године позитивно пословао те да опреза при кројењу финансијских планова никада не мањка и да то свима треба да буде водиља.

- Надамо се и да у идућој години неће бити неких значајнијих одступања када су у питању главни приходи, односно они од ПДВ-а - закључио је Ћурић.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић рекао је да за локалне заједнице у Српској ни ова година није била критична, али је била мање повољна од 2022.

- Већим дијелом је била неповољна због раста цијена свега онога што смо морали да плаћамо. Са плановима за 2024. годину ћемо наступити јако опрезно. Није лако водити локалне заједнице. Добијамо оно што остане на крају - поручио је Ћосић.

Повећање на нивоу Српске

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је недавно да ће буџет Српске за 2024. годину бити већи у односу на усвојени ребаланс за ову годину.

- Све оно што буџет једне републике треба да испуњава наћи ће се у буџету Српске за 2024. годину. Ми ћемо своје обавезе редовно испуњавати - рекао је Вишковић и подсјетио да је буџет за 2023. годину био милијарду КМ већи у односу на буџет за 2022. годину.