Генерална скупштина УН усвојила резолуцију у којој позива Израел да се повуче са Голанске висоравни :: Semberija INFO ::

 

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију у којој позива Израел да се повуче са Голанске висоравни


Извор: Фена (И. Ц.) / БХРТ

Генерална скупштина УН-а усвојила је резолуцију којом се Израел позива на повлачење са окупиране Голанске висоравни, објавио је ТАС.

За документ је гласала укупно 91 држава, укључујући Русију, Бразил, Индију, Кину и Саудијску Арабију.

Осам земаља, укључујући Сједињене Државе и Уједињено Краљевство, гласало је против. 62 земље су биле суздржане.

Резолуција је резултат коауторства групе нација која укључује Алжир, Венецуелу, Египат, Јордан, Ирак, Катар, Сјеверну Кореју, Кубу, Кувајт, Либан, Мауританију, Уједињене Арапске Емирате, Сирију и Тунис.

Документ садржи осам одредби. У првом се наводи да Израел до сада није имплементирао Резолуцију 497 Вијећа сигурности УН-а из 1981. године којом се израелска анексија проглашава ништавном.

Осим тога, документ "још једном тражи да се Израел повуче са комплетног окупираног сиријског Голана на линију од 4. јуна 1967. године, како би се провеле релевантне резолуције Вијећа сигурности".

Такођер се утврђује да "наставак окупације сиријског Голана и његова де фацто анексија представљају камен спотицања на путу постизања праведног, свеобухватног и трајног мира у регији".

Осим тога, Генерална скупштина УН-а "позива Израел да настави преговоре са сиријском и либанонском страном и да поштује обавезе постигнуте током претходних разговора" и "тражи од генералног секретара да извијести Генералну скупштину на њеној седамдесетдеветој сједници о проведби ове резолуције“.

Голанску висораван, која је била у саставу Сирије од 1944. године, Израел је заузео током Шестодневног рата 1967. године. Израелски парламент је 1981. године усвојио закон којим је једнострано проглашен суверенитет над Голанском висоравни.

Вијеће сигурности УН-а прогласило је анексију ништавном у својој Резолуцији 497, 17. децембра 1981. године.

Босна и Херцеговина, као и сусједне Хрватска и Србија, је била међу 62 земље које су биле суздржане током гласања о резолуцији.