Шест чланица ЕУ и НАТО-а траже отварање преговора с Босном и Херцеговином :: Semberija INFO ::

 

Шест чланица ЕУ и НАТО-а траже отварање преговора с Босном и Херцеговином


Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Шест земаља чланица НАТО-а и Европске уније (ЕУ) позвале су данас на иницијативу Хрватске да се приступни преговори с Босном и Херцеговином за чланство у ЕУ отворе до краја ове године.

Министри вањских послова Хрватске, Чешке, Грчке, Италије, Словачке и Словеније састали су се на маргинама министарског састанка у НАТО-у у хрватском сталном представништву, како би исказали чврсту подршку Босни и Херцеговини на њеном европском путу.

Наведених шест земаља и Аустрија, која није чланица НАТО-а, упутиле су прије нешто више од мјесец дана заједничко писмо високом представнику ЕУ за вањску и сигурносну политку Јозефу Борељу у којем су такође тражили отварање приступних преговора с БиХ.

"Наглашавамо политичку нужност да се до краја ове године осигура отварање приступних преговора с Босном и Херцеговином", каже се у заједничкој изјави након састанка шесторице министара.

Хрватски министар вањских послова Гордан Грлић Радман рекао је да је састанак одржан како би се додатно скренула позорност и нагласила стратешку важност отварања приступних преговора с БиХ, због стабилности и сигурности европског континента.

"У тренутачном геополитичком контексту било каква одгода почетка приступних преговора могла би додатно повећати нестабилност у регији и резултирати губљењем позитивног замаха", додаје се у изјави.

Такође се истиче да проширење "није одабир међу кандидатским земљама, него заједнички стратешки интерес који ће донијети пријеко потребну стабилност и сигурност европском континенту".

Грлић Радман је рекао да би свака друга одлука шефова држава или влада чланица ЕУ на самиту 14. и 15. децембра била лоша за стабилност и сигурност и да од ње нико не би профитирао.

"Дапаче, профитирали би протуеуропски и протузападно настројени политичари, а надам се да је таквих мало", рекао је Грлић Радман.

Додао је и да поздравља напоре Вијећа министара БиХ, предсједатељице Борјане Кришто и министра вањских послова Елмедина Конаковића, који раде на убрзању реформи и усвањању што више закона који су такође услов за отварање преговора.

Европска комисија је 8. новембра објавила извјештај о напретку земаља кандидата. Босна и Херцеговина добила је условну препоруку, то јест Комисија је препоручила отварање приступних преговора када постигне довољан степен усклађености с траженим критеријима.

За коначну одлуку потребна је једногласна подршка свих шефова држава или влада држава чланица.