Апокалиптичне сцене на Исланду: "Нећемо моћи прославити Божић" :: Semberija INFO ::

 

Апокалиптичне сцене на Исланду: "Нећемо моћи прославити Божић"


Фото - Твитер
  Извор: Независне новине

ГРИНДАВИК - Наде да би се евакуисани становници исландског града Гриндавик могли вратити на вријеме за Божић распршене су након што је оближњи вулкан коначно еруптирао и натјерао их да напусте своје куће.

Речено је да мјештани пате од тјескобе и стреса након вулканске ерупције неколико километара од својих кућа, град чијих је готово 4000 становника прошлог мјесеца због опасности морало напустити.

Пркосни становници рекли су за "Индепендент" да су се планирали вратити у луку "погодну за породицу" до Божића обећавајући обнову након земљотреса магнитуде 5.2 који је подијелио град 10. новембра. Градоначелник Гриндавика потврдио је да у лучком граду није било мјештана у вријеме ерупције, али су уништили све наде да би се могли вратити прије понедјељка.

Андреа Аеварсдотир рекла је за "Индепендент" да је побјегла у главни град Рејкјавик као и већина њених комшија.

"Нико не живи у граду од 10. новембра. Стварно сам био неодлучан око повратка, али сада сам готово 100 одсто сигуран да се нећу вратити. Разговарала сам с људима с којима радим и неким својим пријатељима у Гриндавíку. Сви смо ми попут избушеног балона, тотално смо без снаге", рекла је деморалисана Андреа.

Још је додала:

"Стварно је тешко. Управо сам разговарала с локалним свештеником и рекао је да га цијело тијело боли од стреса и тјескобе."

То није спријечило туристе који су кренули према вулканској ерупцији на исландском полуострву Рејкјанес да снимају селфије, слике с вјенчања, па чак и да снимају музичке спотове.

"Јако сам узбуђен што сам овдје на овом мјесту, у ово вријеме, само што могу видјети овај природни феномен. То је само нешто из филма", рекао је Роберт Доналд Форестер III на мјесту догађаја.

Грег Лукосек (37), програмер из Бедфорда, снимио је задивљујућу слику свјетлуцаве поларне свјетлости која се стапа са јарко наранџастим ватрама вулканске ерупције.

"Путујем са својом породицом, супругом и дјецом која имају 4 и 11 година - али нисам превише забринут. Видио сам претходне ерупције иако је ова пуно интензивнија и догађа се брже. Ја и моја фамилија заљубили смо се у Исланд у јануару. Ово је наш пети пут овамо. Видјели смо претходну ерупцију у Литли Хрутуру и били смо врло, врло близу док смо пјешачили и провели ноћ тик уз поља лаве."

Лукосек је још додао:

"Искрено, спавати покрај активног вулкана искуство је које не могу описати ријечима. Било је врло духовно иако нисам религиозна особа. Али ову тренутну ерупцију сам видио само с удаљености од око 5 км путем свог дрона."

Рок музичар Гудјон и његова супруга Ајса Ерискин, који су недавно добили своје прво дијете, рекли су да су се одлучили не вратити у Гриндавик упркос томе што су ондје смјестили своју породичну кућу након првог земљотреса магнитуде 5.2 по Рихтеру који је погодио град.

Рекао је за "Индепендент": "Чудан је то осјећај, у почетку је било шокантно и помало застрашујуће, али тренутно се чини да ће град бити у реду, па постоји и осјећај олакшања што је ово коначно почело."

О томе хоће ли се други становници Гриндавика вратити у град само 4 км удаљен од ерупције, одговорио је: "Дефинитивно не прије Божића, али да, ако неће бити већих помака или промјена тока - изгледа да би се људи могли ускоро вратити тамо.”

Градоначелник Фанар Јонасон рекао је да је олакшање што магма до сада није еруптирала у град, али је било јасно да ове године у Гриндавику неће бити Божића.

"Било би врло озбиљно када би токови лаве почели тећи према Гриндавíку. Постоји заправо могућност да се реагује и барем одгоди тај напредак са снажним машинама који су у окружењу. Како ствари стоје, нисмо највише забринути због тога, али је довољно близу да се каже да неће бити могуће прославити Божић у Гриндавíку", објаснио је градоначелник Јонасон.

Каже да је олакшање што се ерупција није догодила на горем мјесту.

"Локација је можда најбоља на овој пукотини. С обзиром на то да је тунел од магме био директно испод града, може се рећи да је ово олакшање", закључио је градоначелник, преноси "Индепендент".