Српска добија регистар добровољних давалаца матичних ћелија :: Semberija INFO ::

 

Српска добија регистар добровољних давалаца матичних ћелија


Foto: Pixabay
- Корак ка лакшем лијечењу, односно типизацији и трансплантацији матичних ћелија ускоро би требало да буде начињен у Републици Српској, што ће бити од великог значаја пацијентима којима су потребне матичне ћелије.

Наиме, циљ овогодишње акције "С љубављу храбрим срцима" је управо успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, а према ријечима Сандре Хотић, предсједнице Удружења хематолога Републике Српске, ова акција је значајна у трансплантацијској медицини, посебно за хематолошке пацијенте и све обољеле пацијенте којима су потребне матичне ћелије.

"Оснивањем регистра у Републици Српској сви потенцијални људи који желе да буду добровољни даваоци могу да ураде ХЛА типизацију и на тај начин да постану дио свјетске мреже која броји од 30 до 40 милиона људи", истакла је Хотићева за "Независне новине".

Како објашњава, до сада грађани Српске нису могли да без проблема ураде сасвим једноставну ХЛА типизацију, а највише пацијената се трансплантира у Београду.

"То је посебан значај за пацијенте који се лијече матичним ћелијама, а није мали број таквих пацијената. То су бројна обољења у хематологији код којих се мора урадити трансплантација матичним ћелијама и тако да су наши пацијенти који се трансплантирају на тај начин оштећени за потенцијалне добровољне даваоце, односно за добијање матичних ћелија давалаца из региона из којих потичу, јер ту ипак постоји највећа вјероватноћа за најбољу подударност", истиче она.

Према њеним ријечима, успостављање регистра и оснивање лабораторије убрзаће и увођење самог процеса трансплантације матичним ћелијама у Републици Српској, а за шта су се и створили услови.

Како објашњава Хотићева, лијечење матичним ћелијама није заступљено само у хематологији, већ и у другим гранама медицине и немалигним обољењима.

"Што се тиче хематологије, најчешћи пацијенти које ми шаљемо на трансплантацију су пацијенти обољели од акутних леукемија и то најчешће оних код којих није успјело лијечење конвенционалном терапијом, лимфоми, мултипла мијелом и тако даље", наводи она за "Независне новине".

Иначе, ове године хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" се одржава по 14. пут, а донаторско вече биће одржано 28. децембра с почетком од 19.30.

Такође, поводом акције отворен је и хуманитарни број 1411, а позивом на њега грађани могу дати своју подршку акцији донирајући једну марку.

Поред тога, за уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена број: 571-010-00002700-15 код БПШ а.д. Бања Лука и девизни рачун ИБАН БА:395710070400006774 (партија: 0070400000067) отворен код БПШ а.д. Бања Лука.

(Независне)