Послије протеста испред Владе и МДУЛС, студенти се придружили опозицији испред РИК :: Semberija INFO ::

 

Послије протеста испред Владе и МДУЛС, студенти се придружили опозицији испред РИК


Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg
Извор: Танјуг / РТРС

Протест студената, који су од Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) тражили да им се омогући увид у бирачки списак, завршен је вечерас испред Владе Србије послије шесточасовне блокаде Улице кнеза Милоша, Немањине, Бирчанинове и зграде министарства.

На позив студенткиње из Новог Сада сви су кренули испред Републичке изборне комисије гдје је први пут одржан протест 18. децембра у знак незадовољства због резултата које је дио опозиције Србија против насиља освојила на београдским изборима одржаним дан раније.

Након што су студенти кренули ка РИК-у, Немањина улица отворена је за саобраћај.

Скуп испред Владе Србије протекао је мирно.

Представници студената рекли су да министарство није одговорило на њихов захтјев, већ да је упутило саопштење медијима о нечему што, како су навели, нису тражили. Они су најавили и да ће представници студената вечерас поднијети нови захтјев у коме ће од свих локалних самоуправа тражити да им омогуће увид у бирачке спискове и да ће им дати рок до сриједе у подне, а онда ће, као су рекли, подићи љествицу блокада на виши ниво и то широм Србије.

Студенти из Београда и Новог Сада окупили су се око 11.00 часова испред МДУЛС, а у 12.00 сати блокирали улаз у зграду као и Бирчанинову улицу, а нешто касније су блокирали саобраћај и на углу Бирчанинове и Улице кнеза Милоша. Студенти су се касније премјестили и на угао са Немањином испред зграде Владе Србије.

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је данас да је јединствени бирачки списак једна од најажурнијих евиденција у Републици Србији и да никад није био уређенији и да су тврдње о постојању тзв. "фантомских бирача" апсолутно неистините и паушалне. Начелник Управе полиције Ивица Ивковић рекао је да било какво насиље, блокаде саобраћајница и мостова који уносе немир и ремете нормалан живот грађана неће бити толерисани.