Пет најскупљих увезених аута платили 2,4 милиона :: Semberija INFO ::

 

Пет најскупљих увезених аута платили 2,4 милиона


FOTO: Pixabay
За пет најскупљих аутомобила који су увезени у Босну и Херцеговину прошле године власници су издвојили више од 2,4 милиона КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који су уступљени "Независним новинама", најскупљи аутомобил који је увезен у БиХ 2023. године је Мерцедес Бенз Маyбацх С 680 4 МАТИЦ, који је власника коштао укупно 590.097 КМ рачунајући и плаћене дажбине.

Други увезени аутомобил по висини цијене је Феррари Ф8 Трибуто, који је плаћен 566.105 КМ рачунајући дажбине.

Слиједи Порсцхе - 911 ГТ3, за којег је власник "искеширао" 450.383 КМ.

На четвртом мјесту је Порсцхе - 911 Турбо С, који је коштао 414.367 КМ.

У пет најскупљих возила која су током прошле године стигла у БиХ је и Мерцедес - АМГ Г 63, који је плаћен 412.432 КМ.

Тако је, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, током прошле године у Босну и Херцеговину увезено укупно 72.237 аутомобила, за које су власници издвојили више од 1,2 милијарде КМ рачунајући плаћене дажбине.

Да је прошле године драстично скочио увоз аутомобила у односу на годину раније, показује податак да је током 2022. године у БиХ дошло 55.224 возила, за која је издвојено око 960 милиона КМ рачунајући плаћене дажбине.
Драстично је скочио и увоз електричних аутомобила прошле године, којих је стигло 240 током 2023. године, док је годину раније увезено њих 69.

Увезена електрична возила власнике су прошле године коштала око 18,5 милиона КМ.
Скочио је и увоз хибридних возила.

Према овим подацима, прошле године је увезено 1.512 хибридних возила, од којих су 1.150 нова, а 362 половна, и за које је укупно издвојено скоро 100 милиона КМ.

Током 2022. године у БиХ је дошло 610 хибридних возила, која су власнике укупно коштали око 40 милиона КМ.
Харис Муратовић, бранд манагер МООН (Порсцхе БХ), рекао је за "Независне новине" да се након криза узрокованих пандемијом вируса корона те ратом у Украјини, стабилизовало тржиште аутомобила БиХ у претходној години.

"У 2022. години био је недостатак у самој производњи аутомобила, јер је била успорена производња и возила су се чекала по пет-шест мјесеци. То је био основни разлог за пад и регистрације аутомобила. У 2023. години се прилично стабилизовао тај тренд и самим тим све оно што смо имали у смислу оскудности из 2022. године и 2021. године се поправило. Купци који су тих година имали жељу куповати аутомобиле то су остварили у претходној години. Такође, не треба заборавити да је број туриста прошле године био рекордан, а и то говори да се тржиште буди. Рентакар куће су набављале аутомобиле у рекордном обиму и то су показатељи да се економија развија, да је ситуација стабилнија и да су кризе иза нас", рекао је Муратовић.

Истакао је да је тржиште возилима регулисано и враћа се на период прије криза.

"Надам се да ће се и идуће године наставити тренд раста и регистрације и нових и половних аутомобила. Сваке године имамо инфлаторна поскупљења и, по мојој процјени, поскупљење возила ће ове године износити од три до пет одсто", закључио је Муратовић.

(Независне)