Хакерски напад на ИЗИС пажљиво планиран, уцјењиван ФЗО РС :: Semberija INFO ::

 

Хакерски напад на ИЗИС пажљиво планиран, уцјењиван ФЗО РС


FOTO: Ilustracija
Денис Туркановић, директор Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је хакерски напад на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) био изузетно напредан, пажљиво планиран и спроведен у неколико фаза.

"Овдје је прича о стандардном рансомwаре нападу који се састоји из три фазе. Прва је да хакер изврши извиђање система, и да омогући себи приступ у систем, да се инфилтрира. У другој фази хакер врши 'инфекцију' система, односно на самом систему инсталира рансомwаре скрипту или софтвер и проводи дјела која је и намјерио. У трећој фази долази до уцјене, односно до одређених захтјева, како би се омогућио приступ подацима или функционалностима система. Ријеч је о врло напредним нападима, према подацима које до сада имамо од ФЗО РС и свих других", појаснио је Туркановић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске закључком обавезала на формирање тима које чине Агенција којом он руководи, Фонд здравственог осигурања РС и Министарство унутрашњих послова Српске, у циљу да се пружи систематичан одговор, на овај, како је рекао, инцидент са ИЗИС-ом.

"Како у дијелу идентификације степена и нивоа компромитованости система, тако исто и да на систематичан начин проведемо мјере које ће се односити на опоравак система. Свакако нам је циљ да ИЗИС буде у пуном капацитету, што је прије могуће", навео је Туркановић.

Подсјетимо, из Фонда здравственог осигурања РС казали су крајем прошле након састанка са представницима домова здравља у Српској, да ће дијелови ИЗИС-а од данас бити пуштени у рад постепено у одређеним здравственим установама.

"Све здравствене установе ће том приликом морати и да доставе кредибилан доказ да су са своје стране спровели две безбједносне препоруке", казали су за "Независне новине" из ФЗО РС.

(Независне)