ФЗО РС: САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА БОЛНИЦА :: Semberija INFO ::

 

ФЗО РС: САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА БОЛНИЦА


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и в.д. директора Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић данас су одржали састанак са директорима болница на којем је разговарано о новом цјеновнику Фонда, уговорима за ову годину, те другим актуелним темама, нведено је на сајту ФЗО РС.

Кустурић је директоре болница информисао о разлозима доношења новог цјеновника, истакавши да је главни циљ којим се Фонд руководио био унапређење ранијег цјеновника са намјером да се добије савремен и квалитетан цјеновник, са прецизно дефинисаним здравственим услугама које треба да финансира обавезно здравствено осигурање и реалним цијенама.

Иван Поповић, директор болнице Зворник и предсједник Актива директора здравствених установа, рекао је да је цјеновник урађен коректно, похваливши могућност да се цјеновник и даље ревидира.  

На састанку је разговарано и о инструкцији коју је Фонд недавно упутио здравственим установама, а која се односи на то да се осигураницима којима су потребне услуге из лабораторијске дијагностике, а које припадају и примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, узорак узима само на једном мјесту - у дому здравља, како пацијенти више не би морали да одлазе и у болницу и тамо поново дају крв.

Директори болница су истакли да је ово добра одлука, првенствено за пацијенте, иако ће установе морати да обезбиједе одређене техничке услове и дефинишу процедуре како би се ова могућност спроводила у пракси. Између осталог, разговарано је и о новим уговорима за ову годину.

У вези с тим, представници Фонда су навели да је за здравствену заштиту у овој години планирано око 890 милиона КМ, што је повећање за 32,5 милиона КМ у односу на 2023. годину. Конкретно, за услуге здравствене заштите у болничком сектору планирано је за око 19 милиона КМ више у односу на 2023. годину.
 
На састанку је констатовано да су овакви радни састанци добра пракса јер показују да се кроз разговор и дијалог могу лакше рјешавати сви изазови у здравственом систему, те да се у коначници заједнички ради на додатном унапређењу система, првенствено у интересу пацијената.