Путин: За Русију је боље да Бајден буде предсједник :: Semberija INFO ::

 

Путин: За Русију је боље да Бајден буде предсједник


Извор: Танјуг / РТРС

​Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да предизборна кампања у Сједињеним Америчким Државама узима маха и поприма акутне облике, као и да је за Руску Федерацију од могућих кандидата за предсједника САД - Џозефа Бајдена и Доналда Трампа, боље да предсједник буде Бајден јер је "искуснији и предвидљивији".

- Бајден. Он је искуснија особа. Он је предвидљив. Он је политичар јаке формације - рекао је Путин, преноси РИА Новости.

Према његовим ријечима, Европљани би жељели да САД наставе да бесплатно обављају функције које су се развиле од формирања НАТО-а, док је бивши предсједник САД покушао да натјера европске земље да повећају издатке за одбрану или плате Сједињеним Америчким Државама за "атомски кишобран" НАТО-а.

- Постоји само једна ствар, НАТО је инструмент америчке спољне политике. Али ако САД вјерују да им овај инструмент није потребан, то је њихов одлука - рекао је Путин.

Путин је, замољен да прокоментарише Бајденово здравствено стање рекао да нема право да коментарише здравствено стање америчког предсједника, пошто "није љекар".

Поводом изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је његов прадјед побјегао из Русије 1904. године, Путин је рекао да Блинкен узалудно даје такве јавне изјаве, јер би то могло да га доведе до неуспјеха.

- Ако погледате шта је рекао данашњи (амерички) државни секретар, много тога постаје јасно. На примјер, све ово имамо у нашим архивама. Прадјед господина Блинкена је заправо напустио Руско царство, рођен је, негдје у Полтавској губернији, а затим је живио и отишао из Кијева. Поставља се питање да ли господин Блинкен вјерује да је ово исконска руска територија? - рекао је Путин мислећи на Кијев и сусједне територије.

Он је додао да Блинкен у најмању руку, вјерује да 1904. године није постојала Украјина.

- Амерички државни секретар тврди да је његов пра-прадјед отишао из Кијева у САД, што значи да тамо није било Украјине, јер тврди да је побјегао из Русије. Очигледно је господин Блинкен наш човјек. Узалуд је давати такве јавне изјаве. То може да доведе до неуспјеха - истакао је руски лидер.