ПДП-СДС: Образложење плана за деблокаду Парламента БиХ :: Semberija INFO ::

 

ПДП-СДС: Образложење плана за деблокаду Парламента БиХ


Посланички клубови Партије демократског прогреса и Српске демократске странке у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине покренули су иницијативу за измјене и допуне Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и затражили да се исти разматра ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ на основу члана 133. Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а све у циљу поједностављења процедура за формирање сталних комисија Предсавничког дома, с обзиром на чињеницу да већ више од годину дана након општих избора није дошло до формирања истих, чиме је онемогућен нормалан рад и обављање основне законодавне функције Дома.

У тексту испод можете прочитати приједлог и образложење приједлога који су предложили посланици Бранислав Бореновић, Мирко Шаровић, Драган Мектић и Мира Пекић.

ПРИЈЕДЛОГ

ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ПОСЛОВНИКА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА
ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БОСНЕ И ХЕРЕЦГОВИНЕ

Члан 1.

У Пословнику Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ( „Службени гласник БиХ“, бр: 79/14, 81/15 и 97/15), члан 6. став (2) мијења се и гласи: “Уколико Дом у прописаном року не одлучи о чланству у комисијама јер клубови нису доставили свој приједлог, Дом одлучује о чланству у комисијама према члану 30. овог Пословника на
приједлог Колегијума Дома.“

Иза члана 6. став (2) додаје се став (3) који гласи:“Уколико клубови посланика и Колегијум дома не поступе по члану 6. ст. (1) и (2), Дом ће на приједлог клубова посланика који су доставили свој приједлог за чланство у комисијама, на привременој основи до испуњавања услова из члана 6. ст. (1) или (2), одлучити о чланству у Комисијама.“

Досадашњи став (2) члана 6. Пословника постаје став (4).

Члан 2.

Ова измјена и допуна Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

I – Уставни и правни основ

Уставни и правни основ за доношење предметне измјене и допуне Пословника, садржанису у члану IV 3. б) Устава Босне и Херцеговине гдје је прописано да сваки дом већином гласова усваја свој пословник о раду и члану 186. Пословника којим је прописано да Дом може, на приједлог посланика, допуњавати и/или мијењати постојећи пословник у складу са Уставом БиХ, користећи процедуру доношења одлука у складу са чланом IV 3.
д) Устава БиХ и одредбама овог пословника.

II – Разлози за доношење измјена и допуна Пословника по хитном поступку

Основни разлог због којег се тражи процедура усвајања измјене и допуне Пословника по хитном поступку, јесте немогућност формирања сталних комисија Представничког дома примјеном постојећих одредби Пословника, чиме је онемогућен нормалан рад и обављање основне законодавне функције Дома.

III – Образложење предложене измјене и допуне

Предложеним измјенама и допунaмa даје се могућност лакшег и бржег формирања сталних комисија Представничког дома за случај да се не испоштује већ постојећа процедура прописана чланом 6. Пословника.

IV – Потребна финансијска средства за реализацију пословничког рјешења

За реализацију предложеногпословничког рјешења нису потребна никаква додатна финансијска средства.

ПДП Републике Српске