Савић предао петицију грађана Лопара против отварања рудника литијума у Народну скупштину :: Semberija INFO ::

 

Савић предао петицију грађана Лопара против отварања рудника литијума у Народну скупштину


Радо Савић, начелник општине Лопаре, предао је данас на протокол Народне скупштине Републике Српске грађанску иницијативу, односно петицију којом се 3711 грађана Лопара противи ископавању литијума на Мајевици и отварања рудника.
 
Поред петиције, Савић је предао Декларацију о противљењу отварања рудника литијума на територији општине Лопаре.


 
„Супрoтављамо се идеји отварања рудника литијума на Мајевици. У општини Лопара у седам дана прикупљено је 3.711 пописа грађана, који се противе идеји да се на територији наше општине отвори рудник литијума. Ми смо написали декларацију коју смо предали на протокол Народне скупштине Републике Српске и тражимо и молимо посланике да усвоје ту декларацију“, поручио је Савић на прес конференцији испред Народне скупштине Републике Српске.
 
Он очекује да Народна скупштине прихвати иницијативу грађана и донесе одговарајући акт да се противи отварању рудника литијума на подручју Лопара због штетности по здравље људи.
 
„Највећи дио становника наше општине преко 90% је против отварања рудника литијима а и сусједне локалне заједнице и Град Бијельна и општина Челић су против отворања рудника литијума. Планирана локација рудника је у најнепосреднијој близини насељеног места Лопаре што код људи изазива страх од испуштања токсичних материја. Један од проблема је, што су у близини и два водотока ријека Јања и Гњица које припадају сливу ријеке Саве и Дрине“, нагласио је Савић.
 
„Проблем је и што није позната технологија експлоатације ове руде а и бројни инвеститори у сектору воћарства се буне због потенцијалне експлоатације руде. У Европи не постоји такав рудник и бојазан грађана је велики. Ми смо стали уз наше грађане и од Народне скупштине Републике Српске очекујемо да усвоји декларацију коју смо данас предали а од надлежног министарства да не додијели концесију за експлоатацију литијума ако она буде затражена од стране компаније“, јасан је Савић.
 
Са Савићем је и предсједник Скупштине Лопаре Миленко Ристић.