Ванг: Кина очекује „зелено светло” за ЕУ, САД тек треба да испуне обећања :: Semberija INFO ::

 

Ванг: Кина очекује „зелено светло” за ЕУ, САД тек треба да испуне обећања


Ванг Ји (фото А. Васиљевић)
Извор: Политика

​ПЕКИНГ – Прошле године је обележена 20. годишњица успостављања свеобухватног стратешког партнерства између Кине и ЕУ, а размена и дијалози између две стране на свим нивоима поново су покренути у потпуности, рекао је данас шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.

Ванг је на конференцији за новинаре на маргинама заседања Свекинеског народног конгреса 14. сазива, националног законодавног тела Кине, истакао да постоји много успешних примера у погледу сарадње Пекинга и ЕУ у изградњи „Појаса и пута”, као што су брза пруга Београд-Будимпешта, лука Пиреј у Грчкој, Пељешки мост у Хрватској, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).

Он је додао да између Кине и Европе не постоји суштински сукоб интереса, нити било каква геостратешка контрадикција и да заједнички интереси обе стране далеко надмашују њихове разлике и изразио наду да ће односи Кине и ЕУ имати „зелено светло и несметан ток”, преноси Танјуг.

Ванг је говорио и о односима Пекинга и Вашингтона и рекао да САД настављају да имају погрешну перцепцију Кине и тек треба да испуне своја обећања, упркос одређеном напретку од састанка председника Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга прошлог новембра, преноси Ројтерс.

Он је поручио да се односи између две земље могу развијати само ако обе стране поштују и признају своје разлике.

„Морамо да истакнемо да Сједињене Државе настављају да имају погрешну перцепцију Кине и да нису испуниле обећања која су дала”, рекао је Ванг.