Мађари улазе у реализацију великих енергетских пројеката у Српској :: Semberija INFO ::

 

Мађари улазе у реализацију великих енергетских пројеката у Српској


Фото - РТРС

Извор: РТРС / Глас Српске

​БАЊАЛУКА- Након отварања политичких и дипломатских путева између Републике Српске и Мађарске почиње и реализација пројеката у области енергетике, трговине, пољопривреде. Иза два важна енергетска пројекта, Вјетроелектране "Хргуд" и Соларне електране "Требиње 1", стала је држава Мађарска.

Изградњом би, домаћем електропривредном систему, требало да донесу нових 133 мегавата инсталисане снаге обновљивих извора енергије.

Вјетроелектрана "Хргуд" чека на реализацију од 2017.године, урађена је нова студија, повећана инсталисана снага. Требало је да се финасира новцем њемачке КФВ банке. Ништа није урађено, а рок истиче 15. маја. У току су нова геолошка истраживања за будуће стопе вјетро стубова.

- Тог момента отворен је нама пут, Електропривреди, да можемо да идемо у завршну фазу и да радимо, да идемо са ИПС уговором - рекао је Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције МХ Електропривреда Републике Српске.

Други значајан пројекат је Соларна електрана "Требиње 1", инсталисане снаге 73 мегавата за коју је заинтересован мађарски партнер. И њен концесионар је Електропривреда Републике Српске.

- Тај пројекат је у фази израде. Тамо већ постоје и пројекти "Требиње 2" и"Требиње 3" - рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства.

Недавни економски форум у Бањалуци потврдио је разумијевање и искрену вољу за сарадњу и на другим пројектима "зелене" енергије. Транзиција не може да чека.

- Нема угља за сто година, има га за неколико деценија. Мораће се створити алтернативни извори, зато је важно да не заустављамо пројекте - поручио је Лука Петровић, директор МХ Електропривреда Републике Српске.

Да је отворено ново поглавље сарадње, потврдили су и економисти. Важнија је утолико што је Мађарска чланица ЕУ, има чврсто дефинисану националну економску политику. А то би требало да допринесе економском развоју Српске.

- Свако пуњење буџета ствара одређену врсту независности и суверенитета, кроз јавну потрошњу новац ће доћи до сваког појединца. Онога момента када држава потписује квалитетне уговоре, када имао квалитетне инвестиције, просто бенефити долазе са свих страна - тврди економиста Бојан Лучић.

Мађарска је најавила подршку од 140 милиона евра за три пројекта. Начин реализације биће договорен, пише РТРС.