Bh. mafijom upravlja robijaš iz Italije :: Semberija INFO ::

 

Bh. mafijom upravlja robijaš iz Italije


Foto: Europol
Дио криминалаца из БиХ који шверцују дрогу и оружје наређења добија ни мање ни више него из затвора у Италији.
 
То се може закључити из најновијег извјештаја Еуропола о пријетњама ЕУ од организованог криминала, гдје је детаљно описано како функционишу криминалне мреже у БиХ, земљама региона, па и шире.
 
"Вођа криминалне мреже који је повезан са регионом западног Балкана и даље управља криминалним активностима из своје затворске ćелије у Италији. Вјерује се да редовно шаље наредбе и упутства својим подређенима по питањима која се односе на трговину дрогом и оружјем. Криминална мрежа је активна у Белгији, Низоземској, Италији, Њемачкој, Хрватској, Словенији и БиХ", истакнуто је у извјештају Еуропола.
 
У извјештају се, притом, наводи да је неколико криминалних мрежа, састављених од чланова поријеклом из Црне Горе, Словеније, Хрватске, БиХ и Србије, умијешано у кријумчарење великих размјера, укључујући финансирање и дистрибуцију кокаина из Јужне Америке на различите европске дестинације и шире.
 
Ни то, међутим, није врх леденог бријега, јер има и криминалних група које се састоје од чланова више националности, а оне често дјелују у државама чланицама ЕУ док одржавају блиске везе са својим регионима поријекла ван ЕУ. Заједничко су им, додаје се, култура, језик и историја.
 
"Ове мреже често комбинују чланство из различитих земаља западног Балкана и често су усредсређене на српске држављане. Међу њима су држављани Албаније, Белгије, БиХ, Хрватске, Низоземске, Њемачке, Црне Горе, Словеније и Турске. Њихова главна криминална дјелатност је трговина дрогом, првенствено кокаином и канабисом, а у мањој мјери синтетичким дрогама и хероином", додаје се у извјештају.
 
Такође се, како је истакнуто, баве и организованим имовинским криминалом, шверцом дувана и трговином људима за сексуалну експлоатацију.
 
"Прије свега послују у Белгији, Колумбији, Хрватској, Француској, Њемачкој, Низоземској и земљама западног Балкана. За неке криминалне мреже не постоје посебни обрасци у смислу националног састава", упозорио је Еуропол.
 
Стручњаци кажу да се регион Балкана налази на кријумчарској рути, која се обично зове западнобалканска кријумчарска рута.
 
"Балкан граничи са државама ЕУ и практично је најближи пут да се убацује све то што организоване криминалне групе могу понудити. У највећем обиму то је дрога и у задње вријеме ту је кријумчарење миграната и онда и кријумчарење оружја. Прије свега то је због положаја. Притом, распадом бивше Југославије остали су контакти од тих криминалаца, а у задњим годинама имамо неке нове генерације, нове криминалне групе које одржавају те контакте", рекао је за "Независне новине" стручњак за безбједност Сафет Мушић.
 
Поготово је то било видљиво, подсјећа он, када су распаковане апликације Скy и Аном.
 
"Видљиво је да све организоване криминалне групе, неважно да ли су из Србије, Црне Горе или БиХ, одлично сарађују. Углавном нема неке веће запљене дроге а да нису умијешане регионалне криминалне групе. Видљиво је да албанске криминалне групе имају посебан начин рада и ту нема неке сарадње, али исто тако је видљиво да оне не праве проблеме једна другој, не рачунајући два которска клана", појаснио је Мушић. 
 
Еуропол, између осталог, указује да најопасније криминалне мреже имају тенденцију да се специјализују за један кључни криминални посао и дјелују са великим степеном независности.
 
"Половина најопаснијих криминалних мрежа бави се трговином дрогом као својом основном дјелатношћу. Остале области криминала укључују превару, имовински криминал, кријумчарење миграната и трговину људима. Ове криминалне активности имају озбиљан утицај на ЕУ и њене грађане", наводи се у извјештају Еуропола.
 
Подсјетимо, у једној од већих акција Еуропола, у којој је учествовала и БиХ, у новембру 2023. године ухапшено је 566 особа широм Европе због низа кривичних дјела, укључујући и шверц оружја и дроге.
 
Око 626 килограма кокаина, те скоро 300 кг канабиса, хероина и стабљика марихуане заплијењено је тада широм Европе.
 
"У оквиру акције на подручју БиХ ухапшено је 36 особа или је према њима предузета друга мјера којом је особи ограничено кретање", саопштено је тада из Националне заједничке контакт тачке БиХ за сарадњу са Еурополом.
 
Међу ухапшенима у БиХ било је странаца, али и бх. држављана, а они су углавном хапшени због дроге и оружја.
 
(Независне)