УКЦ Тузла и даље без апарата за зрачење, број обољелих од карцинома у порасту :: Semberija INFO ::

 

УКЦ Тузла и даље без апарата за зрачење, број обољелих од карцинома у порасту


Извор: БХРТ/Мирела Зонић

Број пацијената обољелих од карцинома се повећава јер апарат за зрачење у Универзитетском клиничком центру Тузла, без обзира на вапаје обољелих - још није набављен. Менаџмент Клиничког центра, уз подршку бројних удружења, најављује упућивање апела свим надлежним институцијама у земљи. За то вријеме, листа чекања за живот се повећава...

"Имамо сто пацијената који чекају радиотерапију. Са овом динамиком зрачења, поуздано знамо да неће бити озрачени у оптимално вријеме, у року од два мјесеца, а искрено речено, многи неће ни дочекати радиотерапију", истиче в.д. директора УКЦ-а Тузла Шекиб Умиханић.

Број пацијената на седмичном нивоу је 15 до 20 и константно расте. Док тендери падају због жалби и агонија траје више од годину дана, пацијенти стрепе да неће ни дочекати позив за мукотрпни одлазак у Бања Луку, Зеницу или Мостар.

"Било који одлазак било гдје, на било какву терапију је тежак и психички и физички и здравствено", каже Дениса Авдић из Удружења "Нијеми крик", Калесија.

"Заиста је јако важно да дигнемо глас и да кажемо да су животи многих угрожени и да је вријеме фактор који је јако важан у овом тренутку", наглашава Радмила Хаџимустафић из Удружења жена Тузла.

Из Универзитетског клиничког центра Тузла најављују да ће, осим апела надлежним институцијама, тражити од високог представника да омогући измјену Закона о јавним набавкама на један дан, како би се извршила набавка линеаног акцелератора. Чује ли ко апеле обољелих грађана?