Први мај - Међународни празник рада у градовима Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Први мај - Међународни празник рада у градовима Босне и Херцеговине


Фото: БХРТ/Елма Шут

Извор: БХРТ/Агенције (Х.С.)

У Босни и Херцеговини и широм свијета данас се обиљежава Међународни празник рада - дан којим би се требало указати на положај радника, али и дан који је, по свему судећи, изгубио основну сврху.

Први мај на сарајевским излетиштима: Грађани слободан дан искористили за игру, дружење и забаву

Грађани Сарајева искористили су Међународни празник рада Први мај да одморе и уживају у природи на бројним излетиштима око града.

Иако је најављено промјењиво вријеме и могућа киша, то није спријечило многобројне грађане Сарајева али и госте из цијеле БиХ да посјете оближња излетишта.

На популарном излетишту Стојчевац су се окупили многи грађани како би искористили дан за игру, рекреацију, дружење и забаву, а било је и оних који су запалили роштиљ.


Традиционална Првомајска будница у Зеници

Зеничане су за празник рада, у раним јутарњим сатима, пробудили звуци Првомајске буднице.

Традицију обиласка града и дружења са грађанима, која траје већ 98 година чувају и млади нараштаји Дувачког оркестара. Гдје год су стали, радо су дочекани, окићени цвијећем а музичари су чак и симболично даровани.

Иначе, Дувачки оркестар основан је прије скоро стотину година као рударска лимена глазба, а од стране чешких и словачких стручњака, који су радили у руднику и тадашњој Жељезари.


Бишћани Први мај проводе на градским излетиштима

Традиционално на Међународни празник рада одређени број бх. грађана овај дан проводи на излетиштима и не учествује у радничким протестима.

Екипа БХРТ-а провјерила је каква је атмосфера на излетиштима у Бихаћу.


У Требињу бројни посјетиоци из околних земаља

У Требиње су за Међународни празник рада, 1. мај, стигли бројни гости из околних и других земаља, који ће лијепо вријеме моћи да искористе како би посјетили знаменитости овог града попут Херцеговачке Грачанице, манастира Тврдош, Петропавлов манастир или околна излетишта.

Назаобилазне су и неке од познатих градских локација попут љетње баште "Платани", Старог града са бројним угоститељским објектима, градски парк, шеталиште уз Требишњицу, "Херцеговачке куће", зелена пијаца и друга мјеста.

У Требињу је за првомајске и васкршње празнике рекордна попуњеност смјештајних капацитета, а највише туриста стигло је из региона, Србије, Црне Горе и Хрватске.


Традиционална будница Градске лимене глазбе ХКУД Динара улицама Ливна

Градска лимена глазба ХКУД Динара из Ливна одржала је традиционалну првосвибањску будницу улицама Ливна на Међународни празник рада.

Будницом су грађанима пожељели добро јутро изводећи позната дјела класичне и забавне  глазбе те корачницама.

Хрватско  културно-умјетничко друштво ''Динара'' основано је 1895. године док су  најстарији чланови тог друштва управо Градска лимена глазба, која дјелује од 1902. године.

Своје активности Градска лимена глазба највише вежу за наступе на смотрама пухачких оркестара, а на репертоару имају складбе класичних и сувремених дјела.


Добој: Првомајски уранак уз звуке дувачког оркестра

Испред Ватрогасног дома у Добоју јутрос је уз Градски дувачки оркестар на традиционалном првомајском уранку почело обиљежавање Међународног празника рада.

Извођењем корачница и других нумера, оркестар је наставио стогодишњу традицију, а капелник Горан Митровић је нагласио како не одустају од ове манифестације коју једини његују у Републици Српској.

"Крећемо, као и сваке године, испред Ватрогасног дома и идемо по насељима Баре, Поткамен, након чега се враћамо до града", рекао је Митровић.

Градски дувачки оркестар, као оркестар за "свадбе и сахране", располаже разноликим и широким репертоаром, те уз маршеве, домаће и стране корачнице наступају и са свадбарском и народном музиком.


Традиционална променада улицама Мостара

Хрватска глазба Мостар одржала је традиционалну првомајску променаду улицама Мостара на Међународни празник рада.

Хрватска глазба Мостар будницом је пожељела добро јутро свим Мостарцима и изводећи позната дјела забавне глазбе честитала грађанима 1. свибња, Међународни празник рада.

Прослава Међународног празника рада уз синдикални грах одржана је на мостарском шеталишту код парка Зрињевац, а Мостарцима је грах дијелио градоначелник Мостара Марио Кордић.


Протестна окупљања због тешког положаја радника у Босни и Херцеговини

У Босни и Херцеговини Први мај као Празник рада је први пут обиљежен 1907. године, али су већ у мају 1906. године одржани протести и обустава рада.

Данас се овај дан веже већином за додатне слободне дане, но бројни радници у нашој земљи ипак ће Први мај провести радно. С друге стране, овај дан у бројним државама свијета и даље представља главни мотив бројним радничким синдикатима да на улицама градова изразе незадовољство политиком која не доприноси побољшању статуса радника.

Поједини Синдикати су и у БиХ најавили протестна окупљања да би тако скренули пажњу на све тежи положај радника у земљи. Првомајску протестну шетњу најавио је Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ, а Савез синдиката Републике Српске одржаће протестно окупљање у бањалучком парку "Младен Стојановић".

С друге стране, неки ће уживати у нерадним данима који су у БиХ проглашени за први и други мај.

На цијелом Балкану је прослава Првог маја резервисана за добру храну, роштиљ и дружење.

Синдикалне организације: Живимо у времену великих изазова за синдикате и радничка права