КО ПЛАЋА ЗДРАВСТВЕНО? - Питање које је данима мучило незапослене коначно добило одговор :: Semberija INFO ::

 

КО ПЛАЋА ЗДРАВСТВЕНО? - Питање које је данима мучило незапослене коначно добило одговор


Фото: БН ТВ
У наредном периоду у Српској ће бити предложене измјене и допуне Закона о доприносима, које ће у оквиру тог закона бити терминолошки усклађене са недавним измјенама Закона о здравственом осигурању, а због раздвајања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица од Нове године, најављују из Министарства финансија РС.

Како истичу, начин плаћања за остваривање обавезног здравственог осигурања се, међутим, неће мијењати.

– И даље остаје обавеза Републике и јединица локалне самоуправе да обезбјеђују, односно уплаћују обавезно здравствено осигурање за лица без прихода – наводе у Министарству, те подсјећају да су особе које остварују здравствену заштиту, односно обавезно су здравствено осигуране, а нису обвезници доприноса, већ им то право обезбјеђује Република и јединица локалне самоуправе, нормирана у члану 8. Закона о доприносима.

Њима Република, односно општине, истичу, обезбјеђује обавезно здравствено осигурање само у случају да по другом основу нису обавезно пријављени на здравствено осигурање.

Обвезници доприноса у РС су лица која су дужна платити допринос, међутим код одређених врста прихода то у њихово име и за њихов рачун чини уплатилац доприноса.

– Обвезници доприноса за здравствено осигурање су побројани у члановима 3, 5. и 7. Закона о доприносима – истичу из овог Министарства.

Израда новог закона, којим ће бити уређено ово усаглашавање са новим прописима за здравствено осигурање незапослених особа у РС, али и остала питања у вези са економском политиком у области доприноса, планирана је у оквиру програма рада Владе РС и Народне скупштине РС за ову годину.

Српска инфо / Инфо Бијељина