Брнабић: Вучић с Додиком и Цвијановићевом и о помоћи за Српску :: Semberija INFO ::

 

Брнабић: Вучић с Додиком и Цвијановићевом и о помоћи за Српску


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић разговараће у суботу, 15. фебруара, са званичницима из Републике Српске и представницима Срба из Црне Горе о томе како може да им помогне, а држава Србија ће се трудити да и даље позива на мир и стабилност, изјавила је данас предсједник Владе Србије Ана Брнабић.

"Вучић ће разговарати у суботу са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара", рекла је Брнабићева новинарима у Београду.

Она је рекла и да неће присуствовати састанку у суботу пошто ће отпутовати на безбједносни форум у Минхен, пренијели су београдски медији.

"Трудићемо се поново да позивамо на мир и стабилност, али не угрожавајући права Срба било где у региону, која, морате признати, јесу у овом тренутку угрожена. То што се дешава не би требало да се дешава", рекла је Брнабићева.

Она је навела да те проблеме треба рјешавати дипломатским путем, на опрезан начин.

Вучић је позвао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић и политичке представнике Срба из Црне Горе на састанак у суботу, 15. фебруара, због ситуације у БиХ и Црној Гори.

Додик је најавио да ће од Вучића у разговору у суботу тражити разумијевање за ситуацију у којој се налази Република Српска, уз оцјену да је нова одлука Уставног суда БиХ о имовини показатељ да је намјера тог суда да уруши снагу Републике Српске.

"Рећи ћу му да су Срби нападнути на свим местима где живе, у Црној Гори, на Косову и Метохији, у Републици Српској, да не причам у Федерацији и да сви желе од нас да направе реметилачки фактор", рекао је Додик за РТС.

Цвијановићева је јуче рекла да представници Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ према којем у том суду неће бити страних судија.

У Црној Гори се већ мјесецима, четвртком и недјељом, организују мирне литије због спорног Закона о слободи вјероисповијести, којем се противе Српска православна црква и српски народ у тој држави.

Србија ће у суботу, 15. фебруара, обиљежити Сретење - Дан државности.

​Срна / Независне новине