Договор са СНСД важнији од СДС и ПДП: Шта се крије иза сталног урушавања опозиције? :: Semberija INFO ::

 

Договор са СНСД важнији од СДС и ПДП: Шта се крије иза сталног урушавања опозиције?


Када СДС крене да се бори за Бијељину и Мићу Мићића, а бивши чланови ПДП оснивају нову партију, најављују подршку СНСД, те прелазак једног од народних посланика у своје редове, стручњаци тврде да то може да значи само једно – почела је изборна година.

Урушавање опозиције, које је нагло кренуло послије последњих избора, наставило се пред почетак нових. Иако функционери опозиционих партија тврде да су ове двије странке спремне за нове изборе, не придајући велики значај претходним догађајима, изгледа да још имају проблеме у својим редовима.

СДС се бори с Мићом Мићићем, црв сумње убачен је какав год исход да буде, а и ПДП је изгубио неколико чланова. Након Добоја, ПДП 1999 основан је и у Прњавору и најавио подршку кандидату Дарку Томашу на изборима.

Ако узмемо у обзир распуштање одбора, шпекулације о преласцима у други табор и гласну кампању која увелико траје, можемо рећи да је изборна година кренула и те како бурно.

Подршка

Сва ова дешавања наметнула су бројна питања око стања у опозицији, а оно главно јесте да ли се ради о стварној кризи или о уобичајеном стању пред изборе.

Мићо Мићић тврди да је узрок његове сарадње са СНСД економске природе, те да само жели добро Бијељини. С друге стране, у другој по величини опозиционој партији у Српској замјерају руководству што су друге општине и градове подредили Бањалуци и сву пажњу усмјерили ка овом граду, тачније, посветили је Драшку Станивуковићу.

Како су објаснили незадовољни чланови ПДП, руководству замјерају што се одриче кандидата у многим општинама и обећава подршку кандидатима СДС, када би СДС своју подршку дао ПДП кандидату у Бањалуци.

Друге општине

Из ПДП, међутим, одбацују ове тврдње. Портпарол ПДП, Ања Петровић, каже да је сваки дио Републике Српске заступљен у Предсједништву ПДП преко регионалних координатора.

– У Главном одбору, највишем страначком органу, имамо представнике свих Општинских одбора. То је мјесто гдје се доносе најбитније одлуке и гдје сви могу исказати свој став. Даље, замјеник предсједника ПДП, господин Вуковић, је из источног дијела Републике Српске тако да у том смислу не можемо говорити о незаступљености средина ван Бањалуке – тврди Петровићева.

Додаје да руководство ПДП у континуитету обилази друге општине.

– Што се тиче Добоја и Прњавора, довољно је само видјети да су резултати ПДП у тим локалним заједницама већ у неколико претходних изборних циклуса били међу најлошијим што се тиче ПДП, те је логичан потез руководства странке био да реагује. Нама је недопустиво да ПДП тамо, због ситних личних интереса, буде привјесак било коме, поготово владајућим структурама – објаснила је она.

Топић: Незадовољни чланови

Док се странке боре за кандидате и што бољу позицију, политички аналитичари тврде да им све ово изгледа познато, да су изговоре већ чули, те да ће тешко било ко од људи који напушта опозицију те ствари назвати правим именом.

– Све ово што се дешава је само потврда да у опозиционим круговима постоји дио чланства који су незадовољни тим дугогодишњим бивствовањем и тапкањем у опозицији – сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Сматра да неки тешко подносе што већ годинама нису дио власти.

– Типично је да се, поготово у години избора, врши преслагивање карата и да један дио тражи онај прикључак који би му могао омогућити да се прибије уз скуте власти и да се етаблира уз побједника. Овдје није популарно бити опозиција, јер остајете ускраћени за дио колача који се дијели – закључила је Топићева.

Антић: Преко Бањалуке до промјене

Политиколог Велизар Антић сматра да пажња усмјерена на Бањалуку није погрешна, али да опозиција не смије да запоставља друге градове и општине, јер је власт у РС и формирана управо из разлога што је на изборима 2018. године имала више гласова у мањим мјестима Српске.

– Што се тиче пажње опозиције на Бањалуку, мислим да се ради о томе да су према резултатима са општих избора у БиХ из 2018. године, и остварених добрих резултата у Бањалуци, опозициони прваци заузели став да до промјене власти може доћи ако се крене од највећег града у РС – сматра Антић.

Додаје да је овај став добрим дијелом и исправан, јер је Бањалука, као што је добро познато, на неки начин била бастион ове власти.

– Уколико би на сљедећим локалним изборима опозиција успјела у Бањалуци да оствари добар резултат и евентуално формира власт на локалу у граду на Врбасу, мислим да би им то био добар увод и за добар резултат на општим изборима 2022. године. Вјерујем да се ради управо о томе зашто опозиција поклања више пажње Бањалуци – оцјењује Антић.

Српска инфо / Инфо Бијељина