ЕВО ШТА ЈЕ УСВОЈЕНО НА ВАНРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТА БИХ :: Semberija INFO ::

 

ЕВО ШТА ЈЕ УСВОЈЕНО НА ВАНРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТА БИХ


Foto: BN TV
На вечерашњој сједници Предсједништва БиХ усвојено је 18 закључака.

1. Разматрајући активности институција у БиХ у вези с панедемијом ЦОВИД-19, Предсједништво БиХ оцјењује да институције у БиХ правовремено реагирају и подузимају низ мјера којима се спрјечава ширење епидемије. Предсједништво БиХ подржава напоре надлежних институција у вези са кризом.

2. Предсједништво БиХ тражи од свих институција да наставе са активностима и да ургентно подузимају потребне мјере, у складу са степеном опасности.

3. Предсједништво БиХ очекује од Савјета министара БиХ да прогласи стање природне или друге несреће изазване пандемијом коронавируса, у складу с Оквирним законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа у БиХ те да у складу са овим законом попуни и активира Координационо тијело БиХ за заштиту и спашавање.

4. Предсједништво БиХ ће бити у континуираном контакту, те сматра да и друге институције морају остати у континуираној комуникацији како би осигурали благовремено доношење одлука и реаговање на кризу.

5. Предсједништво БиХ сматра да је донесена одлука Савјета министара БиХ о уласку страних држављана из земаља захваћених пандемијом адекватна и да је треба на дневном нивоу анализирати и у складу са потребом и препорукама надлежних здравствених институција допуњавати.

6. Предсједништво БиХ подржава иницијативу за увођење карантина на граничним прелазима, уз спремност да одобри војну опрему на основу захтјева надлежних здравствених институција.

7. Промет роба треба регулисати олакшаним режимом, уз придржавање санитарних стандард за борбу против ЦОВИДА-19.
 
8. Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара БиХ да се број граничних прелаза сведе на минималан број неопходан за повратак држављана БиХ и несметан промет роба а све у договору са сусједним земљама.

9. Предсједништво БиХ наређује Оружаним снагама БиХ да ставе на располагање све своје ресурсе за потребе заштите од пандемије. Употреба ресурса ОС БиХ ће се дефинисати посебним одлукама Предсједништва БиХ а на захтјев надлежних институција.

10. Предсједништво БиХ тражи од свих грађана и правних лица да се строго придржавају упута надлежних инситуција о понашању у овој ситуацији.

11. Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара БиХ, ентитеских влада, кантоналних влада, Владе Брчко Дистрикта и локалних заједница да хитно подузму мјере из властите надлежности како би се ублажиле посљедице кризе на пословање привредних субјеката у БиХ и запослених у тим субјектима.

12. Предсједништво БиХ захтијева од Савјетаминистара БиХ да интензивира комуникацију са свим међународним организацијама и институцијама које могу пружити помоћ БиХ у овој ситуацији.

13. Предсједништво БиХ и друге надлежне институције ће размотирити могућност употребе резервних средстава Централне банке БиХ у сврху амортизовања ефеката ове кризе.

14. Предсједништво БиХ од надлежних нивоа власти очекује да у складу са својом надлежношћу доносе одлуке о раду јавних служби, те кретању и окупљању људи.

15. Предсједништво БиХ позива држављане БиХ, који бораве у иностранству да одлажу свој доласке и посјете БиХ у периоду интензивних мјера на сузбијању ширења ЦОВИД-19.

16. Предсједништво БиХ позива Савјет министара БиХ да припреми приједлог Закона о измјенама Закона о јавним набавкама и упути у хитну паралметнарну процедуру како би се отклониле препреке за хитну набавку опреме и других ствари потребних за сузбијање ширења ЦОВИДА-19.

17. Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара БиХ да, на основу исказаних потреба ентитетских, кантоналних и влад Брчко Дистрикта, сачини листу ургентних потреба за средствима неопходним за борбу против ЦОВИД-19.

18. Предсједништво БиХ задужује све надлежне институције да на седмичном нивоу достављају...
 
(БН)