Бореновић разговарао са амбасадорком Кавалец: Оваква репресија може имати тешке посљедице :: Semberija INFO ::

 

Бореновић разговарао са амбасадорком Кавалец: Оваква репресија може имати тешке посљедице


Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић разговарао је са шефицом мисије ОЕБС-а у БиХ, амбасадорком Кетлин Кавалец, о стању људских права у Републици Српској и БиХ.

Бореновић је истакао да су претходних дана поднијете прекршајне пријаве против функционера ПДП-а Драшка Станивуковића и Радислава Дончића због наводног ширења панике у вријеме ванредног стања. Он истиче да су они прије свега изнијели чињенице о неадекватном поступању власти у појединим случајевима кад је ријеч о начину спречавања ширења вируса корона и да су њихове тврдње касније потврдили грађани у чије су се име обраћали, али индиректно и власт и то тако што су поступили на начин како су их ови представници грађана и позвали да поступе.

„У овим случајевима битна чињеница да су Станивуковић и Дончић народни посланик, односно одборник, чија је обавеза да примају представке и усмене жалбе и обавјештења од стране грађана“, каже Бореновић.

Он је подсјетио на Устав Републике Српске којим је зајамчена слобода мисли и опредјељења, савјести и увјерења, као и јавног изражавања мишљења, као и право грађана да јавно износе мишљење о раду државних и других органа и организација, да им подносе представке, петиције и приједлоге и да на њих добију одговор, те да нико не може бити позван на одговорност нити трпити друге штетне посљедице због јавно израженог мишљења о раду државних органа.

Бореновић и Кавалец су сагласни да је од изузетне важности имати слободан приступ информацијама и омогућити несметано извјештавање:

„Веома је важно да представници опозиције, невладиног сектора и медија имају слободу да на одговоран и уравнотежен начин изнесу приједлоге, сугестије, па и критике одређених поступања извршне власти, и то баш из разлога како би одговор на ову епидемију био што адекватнији и успјешнији. Уколико би свака критика потеза извршних власти била третирана као прекршај, онда би практично слобода говора, демократија и људска права били потпуно суспендовани за вријеме епидемије“, истакао је Бореновић.

Он је подсјетио Кавалец на прокламоване задатке и активности ОЕБС-а у које, поред осталог, спадају и владавина права, људска права и демократизација, те да је смисао Мисије ОЕБС-а у БиХ управо ефективна борба против горе описаних понашања представника извршне власти.

„Оваква репресија може имати тешке посљедице по владавину права и заштиту основних људских слобода у нашој земљи, чији ефекти би ускоро, попут пандемије, прешли границе Републике Српске и БиХ са негативним посљедицама по достигнуте цивилизацијске вриједности широм регије и Европе“, закључује Бореновић.

ПДП