Европска комисија издвојила за БиХ 250 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

Европска комисија издвојила за БиХ 250 милиона евра


САРАЈЕВО - Европска комисија усвојила је приједлог пакета макрофинансијске помоћи од три милијарде евра за десет партнера из сусједства и партнере у процесу проширења као помоћ у ограничавању негативних економских ефеката пандемије вируса корона, а од тог износа БиХ би требало да добије 250 милиона евра, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Након прелиминарне процјене потреба за финансирањем, приједлогом се предвиђа да од укупних средстава макрофинансијске помоћи Албанија добије 180 милиона евра, БиХ 250 милиона евра, Грузија 150 милиона евра, Јордан 200 милиона евра, самопроглашено Косово 100 милиона евра, Молдавија 100 милиона евра, Црна Гора 60 милиона евра, Република Сјеверна Македонија 160 милиона евра, Тунис 600 милиона евра и Украјина 1,2 милијарде евра.


Средства из макрофинансијске подршке, како се прецизира у саопштењу, биће на располагању током 12 мјесеци у облику зајмова по изузетно повољним условима, да би се земљама помогло да задовоље тренутне хитне потребе за финансирањем.

“Заједно са подршком Међународног монетарног фонда /ММФ/, средства могу допринијети јачању макроекономске стабилности и стварању простора за издвајања ресурса за заштиту грађана и ублажавање негативних социо-економских посљедица пандемије вируса корона. Овај инструмент је доступан и за друге земље које испуњавају услове, а имају проблема са платним билансом”, наводи се у саопштењу.

Приједлог Комисије треба да усвоје Европски парламент и Савјет Европске уније. С обзиром на хитну потребу за овом подршком, Комисија рачуна на сарадњу сузаконодаваца да би било обезбијеђено експедитивно усвајање приједлога.

“Након усвајања приједлога, Комисија је спремна исплатити прву траншу што је прије могуће након доношења одлуке о макрофинансијској помоћи и након споразума о Меморандуму о разумијевању са сваком партнерском земљом. Друга рата би могла бити исплаћена у четвртом кварталу 2020. или у првој половини 2021. године, под условом да се мјере политике везане уз подршку спроводе благовремено”, прецизира се у саопштењу.

Извршни потпредсједник за економију у интересу грађана Валдис Домбровскис рекао је да је подршка сусједима од суштинске важности у овим кризним временима да би се очувала стабилност.

“Овакви кризни програми макрофинансијске подршке представљају помоћ за 10 земаља у обезбјеђивању макроекономске стабилности и заштити њиховог становништва и привреде током кризе”, навео је он.

Комесар за економију Паоло Гентилони нагласио је да се европска солидарност не смије зауставити на границама Уније.

“У оваквој глобалној кризи или опстајемо или нестајемо заједно. Данас Европска комисија чини одлучан корак да би помогла десет наших сусједа у њиховој борби против вируса корона. Позивам Европски парламент и Савјет да што прије усагласе овај важан пакет”, поручио је он.

У саопштењу се наводи да се приједлог даље надовезује на стратегију “Тим Европа”, односно снажни и циљани одговор Европске уније у подршци напорима партнерских земаља у борби против пандемије вируса корона.

“Комбинују се ресурси Уније, њених држава чланица и финансијских институција, првенствено Европске инвестицијске банке и Европске банке за обнову и развој да би подржала партнерске земље и задовољила њихове краткорочне потребе за финансирањем, као и дугорочне структурне утицаје на друштва и економију”, појашњава се у саопштењу и истиче да укупни износ пакета “Тим Европа” премашује 20 милијарди евра.

Макрофинансијска помоћ је дио ширег ангажмана ЕУ са сусједним и земљама проширења и замишљена је као ванредни инструмент одговора Уније на кризу, наводи се у саопштењу.

“За кориштење средстава из макрофинансијске помоћи земље би требале испунити одређене политичке предуслове у смислу поштивања демократских принципа, људских права и владавине права. Требале би бити и кориснице програма финансијске помоћи ММФ-а”, додаје се у саопштењу.

Наводи се и да ЕУ подржава сусједство и западни Балкан и у оквиру више других инструмената, укључујући хуманитарну помоћ, буџетску подршку, тематске програме, техничку помоћ, комбиновање олакшица и гаранција из Европског фонда за одрживи развој ради подршке улагањима у секторе који су највише погођени пандемијом вируса корона.

Срна / Глас Српске