Посебне градске мјере након 27. априла Бањалуци неће бити продужене: С радом почињу поједине трговине, занатске и услужне радње :: Semberija INFO ::

 

Посебне градске мјере након 27. априла Бањалуци неће бити продужене: С радом почињу поједине трговине, занатске и услужне радње


БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су у овом граду повољни трендови јер је у протеклих неколико дана у просјеку мањи број обољелих него у првој фази епидемије вируса корона, те да након понедјељка, 27. априла, неће бити продужавања мјера, које се односе на ограничења појединих дјелатности.

“Тренутно имамо знатно смањен број лица у кућним изолацијама, те знатно смањен број активних при чему је број опорављених знатно већи од броја лица која су тренутно болесна”, рекао је Радојичић на конференцији за новинаре након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.


Радојичић је рекао да се у градским карантинима тренутно налази 35 лица, али се та бројка сваки час мијења у зависности од тога колико лица долази преко границе.

Он је нагласио да сви ти трендови омогућавају размишљање о олакшавању или либерализацији појединих мјера.

“Неће бити продужавања мјера након 27. априла, које се односе на ограничења појединих дјелатности. То су поједине области трговине, занатства и услуга”, навео је Радојичић и нагласио да ће се градске мјере у потпуности уклопити са мјерама са републичког нивоа.

Он је рекао да је тренутно знатно смањен број лица у кућној изолацији, те да је број опорављених од вируса корона знатно већи од броја заражених.

Према његовим ријечима, у градским карантинима тренутно је 35 лица, али се тај број сваки час мијења у зависности од тога колико лица долази преко границе.

“Сви ови трендови нам дају за право да размишљамо о олакшавању или либерализацији појединих мјера”, истакао је Радојичић.

Он је најавио да ће бити реорганизован рад Цивилне заштите и Ватрогасне јединице, с обзиром на то да је једно лице у Ватрогасној јединици идентификовано као позитивно, као посљедица породичног кластера.

“То неће утицати на ефикасност службе и на интервенције које буду потребне”, нагласио је он и додао да ће према прописима бити извршено тестирање свих лица.

Он је рекао да ће се након 27. априла у Бањалуци у потпуности примјењивати нове мјере које Републички штаб за ванредне ситуације донесе у наредним данима.

Према његовим ријечима, у Бањалуци су на снази мјере које се односе на обуставу јавног саобраћаја и окупљања на излетиштима и теретанама у пририоди, те на формирање и рад градских карантина.

Он је рекао да јавни превоз и даље остаје ограничен у смислу да само постоји организовани превоз за поједине дјелатности, те навео да до даљег нема организованог јавног превоза у граду.

Градски штаб је наложио да се од понедјељка, 27. априла, појачају контролне функције рада комуналне полиције и инспекцијских органа у неколико сектора - константна контрола тржнице, тржних центара и маркета који раде са изрицањем мјера, укуључујући и мјеру забране уколико се не поштују хигијенске мјере.

Радојичић је навео да ће се вршити контрола рада нових радњи које су почеле или треба да почну да раде идуће седмице којима ће бити наложене мјере дистанце, контроле улаза и излаза, поступање продаваца код услуживања купаца, те контрола домова за стара и незбринута лица.

“Позитивно је да у протеклим данима нисмо имали новообољелих лица у домовима за стара лица, након што је у једном јавном и једном приватном утврђено присуство вируса корона код одређеног броја запослених”, рекао је Радојичић.

Он је додао да ће у току идуће седмице бити рађено анкетирање у јавним и приватним вртићима да се утврди колико би дјеце долазило, да се организује рад у минималном броју установа, са мањим групама.

Када је ријеч о привреди, Радојичић је рекао да је до данас запримљено 190 пријава по јавним позивима Града који се односе на субвенције по разним основама, истичући да ће до краја идуће седмице бити одлучивано о првом кругу пријава, како би прва одобрења била урађена почетком маја за оне који су аплицирали у априлу.

Он је рекао да ће Градски штаб у понедјељак, 27. априла, размотрити нове мјере са републичког нивоа, изражавајући очекивање да неће бити потребе за увођењем рестриктивнијих мјера.

Радојичић је рекао да је Градски штаб за ванредне ситуације оцијенио да промјене које су данас најављене у ФБиХ које се односе на функционисање локалних карантина могу нарушити цјелину мјера у БиХ и довести до различитог поступања на границама и у потпуности нарушити читав систем заштите, а самим тим угрозити и здравствено стање.

“Уколико се на различитим граничним прелазима буду примјењивале различите мјере и у два ентитета буду различити прописи који се тичу локалних карантина, то ће створити несумњиво рупе у простору и омогућити проблеме у поштовању мјера и контроли здравственог стања становништава”, упозорио је градоначелник Бањалуке.

Радојичић је позвао грађане Бањалуке да поштују све досадашње мјере које се односе на јавна окупљања, дистанце у трговинама, услугама како би се позитиван тренд у Граду наставио и како се не би морали враћати уназад са било каквим мјерама или одлукама.

Глас Српске