Задивљујућа снага живота у океанима :: Semberija INFO ::

 

Задивљујућа снага живота у океанима


Свјетски дан океана обиљежава се 8. јуна, а Уједињене нације службено су га прогласиле 1992. године.

Океан у ужем смислу означава јединствену водену масу великих димензија, а у ширем смислу је укупна водена маса мора на Земљи која покрива скоро три четвртине Земљине површине.

Океани заузимају 71 одсто Земљине површине и од 2000. године службено их је пет: Арктички, Атлантски, Индијски, Тихи и Јужни океан. Међусобно повезани, океани и мора чине водену масу која се назива Свјетски океан. 

Обиљежавањем Свјетског дана океана покушава се подсјетити људе на изузетну важност океана за живот на Земљи, као и на катастрофалне посљедице које загађење, одлагање смећа, претјерани излов рибе, те истребљење неких врста, као што су китови и делфини, има на океане и на природну равнотежу нашег екосистема, чији су океани битан дио.

Сваки океан има и морске планине. Када бисмо их спојили у једну линију чинили би ланац дугачак више од 60.000 километара. Само у Тихом океану налази се 14.000 морских планина које се уздижу до висине од 610 до 1829 метара. Неке од њих су толико високе да стрше из мора у облику подводних гребена.

Већина биљака и животиња које живе у мору, живе на дубини од највише 200 метара. На већим дубинама услови живота постају све мање погодни за живот.На дубини од једног километра је врло хладно и мрачно и нема сунчевог свјетла. Управо то је разлог зашто на тим дубинама не можемо пронаћи биљке којима је за живот потребно постојање свјетлости.

Међутим, неке животиње успијевају да живе на тако великим дубинама. Како би преживјеле у таквим отежаним условима морале су проћи дуг пут прилагођавања.

​Семберија инфо- М. Решидовић