Др Александру Јокићу престижно признање „Др Драга Љочић“ СКАНУ: ЛИЈЕЧИ БРАЋУ СА СВИХ СРПСКИХ СТРАНА :: Semberija INFO ::

 

Др Александру Јокићу престижно признање „Др Драга Љочић“ СКАНУ: ЛИЈЕЧИ БРАЋУ СА СВИХ СРПСКИХ СТРАНА


Српска краљевска академија научника и умјетника /СКАНУ/ одлучила је да награду „Др Драга Љочић“, која носи име прве српске љекарке, прве жене са факултетом код Срба и међу први пет у таданшњој Европи, додијели примаријусу др Александру Јокићу, вишегодињем директору и љекару Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ у истоименом лијечилишту и туристичком мјесту између Дрине и Гучева, рекао је академик Драган Дамјановић, председник СКАНУ.

Дамјановић је истакао да је то одлука Одбора на чијем је челу редовни члан СКАНУ, Владимир Митрић, на чију је иницијативу прије нешто више од годину дана установљаена награда.

Др Јокић је носилац многих награда и признања и највиших црквених и државних ордења.Прије него што ће бити дио менаџмента установе и доћи на њено чело, лијечио је, што је наставио до данас, људе и малишане који су у најтежим
стањима били.Лијечио је хиљаде наших сународника из БиХ и Хрватске у најдраматичнијим временима рата, истовремено их тјешио, уливао оптимизам и наду да ће бити боље.Један је од хероја пандемије короне вируса, са својим сарадницима и запосленим јер је установа радила као значајна и успјешна ковид болница.

Академик професор др Златко Максимовић, васкуларни хирург и јеан од најуспјешнијих менаџера у здравству, не само у РС, БиХ и Србији, већ и региону и на Балкану, који је члан Одбора за награду, истиче да је, „др Јокић успио да постигне европске и свјетске аршине у струци, као специјална болница, и зато код њих стижу гости, буквално, са свих меридијана.

-Требало је за то много рада, труда, одрицања, посвећености, љубави, прије свега, знања што све краси тог врлог љекара и врсног здравственог менаџера, који је знао и умио, на најбољи начин, искористити све видове подршке које установи пружа власт у Србији на челу са предсједником Александром Вучићем -каже академик Максимовић.

-Задовољни, прије бих рекао, годинама и деценијама презадовољни пацијенти, највише свједоче о њему, запосленима и установи као тим који стално помјера границе успјеха.

У овој установи је лијечен бивши патријарх српски Павле, а у њој су боравили скоро сви архејереји СПЦ, наравно највише недавно упокојени владика Лаврентије.Драги и мили гости су били, поред осталих, патријарф Порфирије, владике Фотије, Василије и други.Владика Фотије је о овдашњој установи, на чијем је челу др Јокић, написао и пјесму.

-Уз подршку државе, др Јокић је оживио чувену дворску дворану Кур салон и то на најбољи начин, а у установи се одржавају разни духовни и културни садржаји, што је јако важно за пацијенте -каже академик Драго Мирковић. -Зато нека ово уздарје које носи име по нашој чувеној докторки, великој хуманитарки, родољубу, борцу, добротвору и задужбинару. Нека носи и нека се са њим, с разлогом, поноси.

Владимир Митрић, који је секретар Секретаријата СКАНУ и предсједник Одбора за додјелу те награде, каже да је награда „Др Драга Љочић“ коју додјељује само СКАНУ промовисана недавно на Чикашком универзитету, једном од десет најбољих у свијету.