У Њемачкој се све више осјећају посљедице кризе :: Semberija INFO ::

 

У Њемачкој се све више осјећају посљедице кризе


Foto: Ilustracija
Слабост њемачке привреде почиње се очитавати и на тржишту рада, упозорио је економски институт ИW у петак у најновијем истраживању, процијенивши да би број незапослених до краја године могао достићи највиши ниво у готово десет година.
 
До краја године Њемачка би требала бројити готово 2.8 милиона незапослених, највише од 2015. године, показује истраживање под насловом "Повратак незапослености?".
 
Бројка је још увијек знатно нижа него у 2005. години када је без посла било готово 4.9 милиона њемачких грађана, напомињу аутори истраживања.
 
Тржиште рада било је лани прилично стабилно, упркос рецесији, рекао је стручњак за тржиште рада ИW-а Холгер Шаефер. "Ове године јаче осјећамо посљедице привредне кризе", додао је Шаефер.
 
Планови компанија не сигнализују, по његовим ријечима, већи број запослених до краја године. "Број новопријављених слободних радних мјеста пао је у марту на најнижи ниво у пет година", нагласио је.
 
Стопа незапослености у Њемачкој порасће у овој години на шест одсто, израчунали су у ИW-у.
 
Влада очекује да ће износити 5.8 одсто и бити већа за 0.1 постотни бод него у 2023. У 2025. требала би клизнути на 5.7 процената. 
 
"Постепено оживљавање привреде вјероватно ће резултирати опетованим, нешто примјетнијим запошљавањем и постепеним смањењем незапослености", стоји у владиним прољетним прогнозама, објављеним у четвртак.  
 
Њемачка привреда смањила се у 2023. за 0.3 одсто, али број запослених порастао је за 340.000 или 0.7 одсто.
 
Стручњаци ИW-а повећање приписују настојањима компанија да задрже квалификоване раднике чак и ако за њих немају довољно посла, у страху од мањка радне снаге у будућности због демографских промјена.
 
Али, компаније то не могу радити у недоглед.
 
"Како се период слабости продужује, све су веће шансе да ће број запослених морати бити прилагођен јер ће континуирани пад продуктивности поткопати конкурентност компанија", подсјећа Шаефер.
 
(Независне)