У кампусима бројних америчких универзитета настављају се пропалестински протести :: Semberija INFO ::

 

У кампусима бројних америчких универзитета настављају се пропалестински протести


Фото - АА

Извор: Анадолија (Ј.К.) / БХРТ

У кампусима бројних америчких универзитета настављају се пропалестински протести на којима хиљаде студената и активиста протестирају против израелског рата у Појасу Газе.

Демонстранти већ седмицама у бројним кампусима носе палестинске заставе и транспаренте с порукама против рата у Гази те позивају на хитно постизање прекида ватре како би се зауставило убијање цивила.

Студенти и професори у кампусу Универзитета Нортвестерн у Бостону такођер су одржали протест против израелских напада на Газу.

У једном моменту полиција је интервенисала и привела више од 100 особа, а они са универзитетском картицом су касније пуштени, али ће против њих бити покренут дисциплински поступак.

У саопштењу ректората наводи се да су приведена лица која нису показала легитимацију.

На снимку на друштвеним мрежама могу се видјети полицајци како улазе у кампус са више возила. Студенти и професори су се везали за руке како би их блокирали. Полиција потом насилно гура демонстранте, укључујући и новинаре до полицијских возила.

Окупљени истичу да је међу студентима било провокатора који су узвикивали слогане попут "Смрт Јеврејима".

Студенти Универзитета Мекгил, једног од водећих канадских универзитета, такођер су почели протестирати против Израела у суботу постављањем кампа у кампусу у Монтреалу.

Протести студената против израелских напада на Газу проширили су се широм Сједињених Америчких Држава, али и у другим земљама након што је више од 100 људи ухапшено прошле седмице на Универзитету у Колумбији у Њујорку када је полиција покушала уклонити камп.

Протести су претходних седмица покренути на кампусима многих америчких универзитета, укључујући Универзитет у Колумбији, Калифорнијски државни политехнички универзитет, Универзитет Јејл, Универзитет Минесота - Твин Ситис, Свартмор Колеџ и Универзитет Питсбург у Пенсилванији, Универзитет Рочестер у Њујорку, Масачусетс Институт оф Технолоџи, Универзитет Тафтс и Емерсон Колеџ у Масачусетсу те Универзитет Мичиген у Ен Арбору.